MyMaps

MyMaps is een voorbeeld van een makkelijke webviewer die ik gemaakt heb. Ik wilde graag een kaart maken over iets dat met mijzelf te maken heeft. Dit ook mede omdat ik het lastig vond om een ander onderwerp te bedenken. Ik heb uiteindelijk gekozen om een kaart te maken over mijn stage.

Tijdens mijn stage heb ik voor veel verschillende gemeenten werkzaamheden uitgevoerd. Dit heb ik ook altijd in een lijstje bijgehouden omdat ik erg leuk vond om te zien voor gemeenten ik gewerkt heb. Daarnaast ben ik naar twee andere gemeenten en een bedrijf geweest voor de InCompany-dagen. Omdat dit bij stage hoort, heb ik deze ook in de map gezet. De InCompany data en data over gemeenten waarvoor ik gewerkt heb, heb ik in twee verschillende lagen gezet. Op deze manier kunnen de lagen aan- en uitgezet worden. De meetniveau van de data is nominaal. Er is geen rangschikking.

Dit was een makkelijke manier maar daarom wilde ik het wel zo ingewikkeld mogelijk maken zodat ik niet voor de “makkelijke” weg zou gaan en mijzelf toch nog een beetje zou uitdagen. Zo heb ik in de iconen, de titel, de naam van de gemeente geschreven, ik heb als toelichting geschreven wat de uitvoerende taken waren en wat ik precies gedaan heb en heb ik bij sommige iconen ook foto’s toegevoegd om mijn verhaal te onderbouwen en alles uit MyMaps te halen. Ik heb een titel en bijschrift toegevoegd aan de kaart om uit te leggen waar mijn webviewer voor dient.

Ik heb er voor gekozen om de iconen binnen één laag dezelfde kleur te maken. De gemeente werkzaamheden iconen zijn donkergroen en de iconen van InCompany zijn lichtgroen. Ook de basislaag heb ik aangepast waardoor het lijkt dat er een soort stijlkaart toegepast is.

Als ik naar MyMaps kijk, vind ik dat er weinig opties zijn. De mogelijkheid is er om heel makkelijk punten op een kaart te zetten. Het is te zien dat dat belangrijkste is wat de site te bieden heeft. Er zijn veel mogelijkheden om iconen aan te passen maar de mogelijkheden blijven beperkt. Ook zijn er maar een aantal basiskaarten die als achtergrond gebruikt kunnen worden. Maar ik denk dat mensen die niet zo veel van kaarten/cartografie weten deze tool alsnog goed kunnen gebruiken.

Het voordeel is dat er heel makkelijk in- en uitzoomt kan worden, de kaart niet hapert en alle tekst duidelijk zichtbaar is. Daarentegen is er geen noordpijl aanwezig. Dit kon ik niet vinden en toevoegen. Ook is het lastig dat MyMaps niet geopend kan worden vanuit een bezoeker. Wanneer de kaart geopend wordt, kan ik alles nog aanpassen terwijl ik graag zou willen dat de kaart te bekijken is. Hiervoor zou dan uitgelogd moeten worden van Google.

Al met al is deze tool makkelijk te gebruiken zonder teveel poespas. Voor veel mensen zal dit dus een goede tool zijn. Ik zal, als ik een kaart moet maken, MyMaps niet nog een keer gebruik maken van MyMaps omdat ik vind dat er te weinig mogelijkheden zijn voor User Interfase en User Experience.