Kepler.gl

Kepler.gl is een website waar je zelf uitgebreide kaarten kan maken. Er zijn veel verschillende soorten kaarten die gemaakt kunnen worden. Er kan zelf data toegevoegd worden in de vorm van een CSV of JSON bestand.

In kepler.gl kan er een kaart gemaakt worden met bestaande data uit hun database. Omdat ik kepler.gl als moeilijke webviewer wilde maken, ging ik zelf op zoek naar data. Ik heb bij de overheid databank gekeken en ben uiteindelijk bij het CBS uitgekomen. Vanuit hier heb ik bepaalde lagen eruit gehaald die ik graag in mijn kaart wilde hebben. De kaart wilde ik maken over vliegtuigroutes vanuit het Caribisch gebied. Deze keuze had ik gemaakt omdat ik graag een kaart wilde maken die niet over Nederland alleen zou gaan maar op mondiaal niveau is.

Deze dataset was enorm waardoor ik gefilterd heb welke lagen ik graag terug zou willen zien in mijn webviewer. De lagen die ik niet wilde gebruiken heb ik uitgezet en de rest van de dataset heb ik gedownload als CSV bestand. Deze heb ik bekeken en in de kaart gezet. Er was alleen een groot probleem, de data laadde niet in. Ik heb het op meerdere manieren geprobeerd maar het werkte niet. Ik kwam erachter dat de data als strings erin staan waardoor het sowieso niet zou werken. Toen heb ik hulp gevraagd en samen hebben we de Excel een aantal keer aangepast zodat de data op de goede manier overgebracht kon worden. Maar wat we ook probeerde, het werkte niet. We hebben meerdere verschillende soorten datasets gebruikt maar geen één wilde meewerken. Zelfs niet nadat we in Excel de dataset aangepast hebben.

Na twee uur eraan gewerkt te hebben, hebben we het opgegeven. Uiteindelijk heb ik de data die al beschikbaar was binnen Kepler.gl gebruikt. Ik snap dat dit niet als moeilijk gezien wordt, maar de tijd die erin gestoken is en het onderzoek naar hoe het opgelost kon worden, maar daar heb ik veel van geleerd.

De kaart laat de werkloosheid zien in percentage. Over de kleuren in de kaart is nagedacht. De meest voorkomende vorm van kleurenblindheid is het niet kunnen zien van rood-groen. Daarom heb ik ervoor gekozen om deze kleuren niet te gebruiken. Ik hen juist gekozen voor geel-blauw. Hoe geler hoe hoger het percentage werkloosheid.

Deze tool is echt heel handig.. als hij werkt. Er zijn veel verschillende mogelijkheden binnen kepler.gl. Er kunnen verschillende soorten kaart technieken gegenereerd worden en ook is er meer mogelijk binnen het aanpassen van kleuren en teksten. Er is dan bijvoorbeeld geen noordpijl en schaalbalk aanwezig. Dus dat kon ik niet toepassen maar dat maakt niet zo heel veel uit aangezien het niet gaat over grootte van oppervlak. Ook kon ik geen zoekbalk toevoegen.

Ik kan concluderen dan dit een goede tool is om verder te onderzoeken. Er zal veel mogelijk kunnen zijn en er kunnen mooie kaarten gemaakt wordt wanneer je weet hoe kepler.gl precies werkt. Ik zal deze tool in de toekomst misschien wel vaker gaan gebruiken als ik weet hoe in eigen data goed kan inladen.