Home

Op deze site worden verschillende webviewers beoordeeld, thematische kaarten onderzocht en webviewers gemaakt. Daarnaast wordt er uitgelegd hoe dit aangepakt wordt en aan welke criteria gehouden is. Eerst gaan we terug in de tijd. Want wat is cartografie nou eigenlijk en hoe is het ontstaan..

De revolutie van cartografie

De revolutie van cartografie kan je in drie verschillende categorieën indelen. De eerste categorie zijn kaarten is steen, de tweede categorie zijn kaarten op papier en op dit moment leven we in een periode waar kaarten steeds meer online gemaakt worden.

De allereerste kaarten zijn gemaakt in steen. Een van de oudste nog bestaande wereldkaarten is de: Babylonische wereldkaart. Ze hebben de een kaart gemaakt vanuit hun perspectief. Deze kaart is waarschijnlijk vanuit een praktisch doeleinde gemaakt om te kunnen navigeren. Er zijn lang op deze manier kaarten gemaakt.

Verder in de tijd zijn papieren kaarten gemaakt. Eén van de eerste papieren landkaarten die gemaakt is, is de Turijn Papyrus Kaart. Deze kaart is ongeveer 1200 v.Chr. gemaakt. Er zijn topografische kenmerken te vinden zoals huizen, bonen, waterputten en tempels. Tegelijkertijd is dit ook één van de oudste geologische kaarten omdat er verschillende gesteente met andere kleuren aangegeven zijn. Deze kaart hebben ze gemaakt tijdens een expeditie naar de steengroeven. Naast dat alles ingetekend is, is er veel opgeschreven waardoor ze erachter konden komen dat dit één kaart was.

Er zijn later ook papieren kaarten gemaakt met nepsteden. Deze kaarten zijn.. klik op de link hieronder om het hele artikel te lezen.

….