ArcGIS

ArcGIS gebruiken om een webviewer te maken is een makkelijk manier. Daarom behoort deze techniek ook tot makkelijk niveau. Om het toch wat moeilijk voor mezelf  te maken, heb ik de kaart gemaakt in ArcGIS Online. Ik heb altijd kaarten gemaakt vanuit ArcGIS Pro. Ik heb dus nog nooit een map vanuit ArcGIS Online gemaakt waardoor er nog een kleine uitdaging bij zat.

Eerst wilde ik zelf data zoeken en de kaart zelf invullen maar later heb ik besloten om data te gebruiken die al online staat. Dit om mijzelf tijd te besparen. Hier was ik niet blij mee omdat ik vond dat ik dan niet genoeg mijn best deed, maar dit was wel nodig om andere dingen af te maken. Uiteindelijk had ik nog een onderwerp nodig. Ik kijk veel autosporten dus besloot ik om een kaart te maken over de circuits van de Formule 1 en Moto GP. De data is op nominaal niveau. Het zijn locaties. Deze data kan niet gerangschikt worden en er zijn ook geen intervallen. 

De kaart heeft twee verschillende lagen. De ene laag gaat over de circuits van de Formule 1 en andere laag gaat over de Moto GP. Ook heb ik ze een ander icoontje gegeven zodat ze makkelijk uit elkaar te houden zijn, maar toch in het thema van die autosport te houden. Ook heb de achtergrond laag aangepast naar een map die ik er beter bij vind passen.

Het fijne aan ArcGIS is dat er veel opties zijn wanneer een webmap embed wordt. Je kan een zoekbalk toevoegen, in- en uitzoomen, legenda toevoegen en eventuele gegevens toevoegen wanneer dat nodig is. Er is dan geen noordpijl aanwezig maar dat maakt niet heel veel uit aangezien de kaart niet gedraaid kan worden en het noorden altijd boven in beeld is.

Ook als er gekeken wordt naar visuele beperkingen is het goed dat de iconen van de lagen verschillend zijn. Zo kunnen ook mensen die kleurenblind zijn het verschil zien. Het is fijn voor mensen dat ook zij deze kaart kunnen bekijken.

Er is een soort stijlkaart aanwezig. Deze kaart is anders dan de andere kaarten die ik gemaakt heb. Autosport is een hobby voor mij en dat is ook terug te zien in de webviewer. De iconen die ik gebruikt heb zijn niet zo serieus waardoor te zien is dat dit geen formele kaart is. Ook de achtergrond is wat speelser waardoor te zien is dat deze kaart informeel is.

ArcGIS is altijd goed op het gebied van duidelijke interactieontwerp. Lagen laden snel in, er kan erg makkelijk in- en uitgezoomd worden en wanneer er op locaties geklikt wordt, worden de gegevens snel weergegeven.

Al met al is ArcGIS een goede tool om te gebruiken. In ArcGIS zijn sommige dingen op het gebied van User Interface makkelijker te vinden waardoor het sneller gaan dan ArcGIS Pro. Ook vind ik dat de kaart op een goede manier overkomt ondanks het de eerste keer was dat ik met ArcGIS Online werkte en het de eerste keer was dat ik een kaart maakte dat niet professioneel hoefde te zijn.