Flight radar

Flightradar is een vliegtuigservice die realtime data weergeeft over alle vliegroutes op dat moment. Er is een website en mobiele app waar mensen op kunnen kijken. Niet alleen de vliegroutes zijn in kaart gezet maar ook details als vliegtuigbeweging, snelheid, (afgelegde) route, vluchtnummers, vliegtuigtype, hoogte, snelheid, vertrek/aankomstluchthaven zijn te vinden op de website/app.

De service is gemaakt voor professionals in de luchtvaartindustrie maar tegenwoordig vinden luchtvaartliefhebbers en reizigers deze website erg interessant.

Wanneer de site geopend wordt, is gelijk een kaart met de wereld te zien. Ook worden de vliegtuigjes en helikopters ingeladen en kun je ze zien bewegen.

De kaart kan niet embed worden. Hierbij de link (Flightradar24: Live Flight Tracker – Real-Time Flight Tracker Map ) en onderaan het artikel is een video opname te vinden.

(Gebruikerscentraal ontwerp) De kaart is niet simpel maar wel makkelijk te begrijpen en gebruiken. Wanneer vliegtuig icoontjes heel langzaam maar realistisch over de map bewegen, snap je snel genoeg dat het live data is.

Er kan makkelijk in- en uitgezoomd worden op de map. Deze moet wel even laden voordat de data getoond wordt, maar dat is logisch aangezien het heel veel data is.

In de kaart is een schaalbalk aanwezig. Daarentegen is er geen noordpijl in de kaart zichtbaar. Dit is niet een groot probleem omdat de kaart niet gedraaid kan worden en het noorden altijd naar boven is. Wanneer er iets mis gaat, kan er een review achtergelaten worden. Er is een forum aanwezig en er kan makkelijk contact opgenomen worden met het bedrijf achter Flight radar.

(Duidelijke informatie-architectuur) Het doel is om alles over vliegroutes weer te geven in kaarten en pop-ups zodat werknemers in de luchtvaartindustrie met deze data kunnen werken en de luchtvaartliefhebbers informatie kunnen krijgen over bijvoorbeeld vliegtuigtype. De kaartlagen zijn goed van elkaar gescheiden. In de gratis versie is één laag beschikbaar, dit is de laag die de vliegtuigen/helikopters laat zien. Er zijn ook weerlagen beschikbaar. Ook deze zijn duidelijk en geordend. Er is daarnaast geen tekst op de website te vinden. De viewer is wel up-to-date aangezien het live data is.  

(Responsief ontwerp) De kaart werkt zowel op telefoon als computer. Dit komt ook omdat de viewer op de telefoon wordt doorgestuurd naar een app waardoor de User Interface omhoog gaat. Ook schalen de elementen mee wanneer er in- en uitgezoomd wordt. Wanneer het tabblad wordt verkleind, schalen de elementen niet mee. De zoekbalk blijft even groot en ook het menu en andere iconen schalen niet mee. In principe is dit geen groot probleem aangezien de elementen niet al te groot zijn. Zelfs als de viewer geopend is op een halve laptopscherm, kan de kaart prima gebruikt worden.

Het voordeel van deze webviewer is tevens ook het nadeel.. live data. De vliegtuig en helikopter iconen geven real-time data weer wat heel leuk is om naar te kijken. Aan de andere kant kost het heel veel tijd om te genereren. Daardoor hapert de kaart soms of duurt het langer met laden. Gelukkig is dit maar hooguit een paar seconde.

(Duidelijke interactieontwerp) Er zijn  een aantal iconen weergegeven: hamburger menu, log-in, filter, instellingen, weer en gebruikers locatie. Daarnaast is er een zoekbalk aanwezig. Deze iconenen en elementen zijn aan de bovenin en onderin weergegeven. Ze hebben hierdoor echt gedacht aan de User Interface aangezien er aan alles gedacht is: verschillende weerkaarten, light- en darkmode, kaartlagen ect. Ondanks de data niet altijd gelijk ingeladen is, werken de iconen gelijk. Er is geen visuele reactie te zien wanneer de map aan het laden is maar dat is niet erg omdat de knop gelijk aangeeft waarvoor die dient.  

(Consistente designtaal) Er is een duidelijke stijlkaart aanwezig. Er is voor gekozen om de kleur geel te gebruiken als icoon kleur en de achtergrond is wat donkerder gezet. Op deze manier zijn de vliegtuigiconen duidelijk zichtbaar. Ondanks de kaart veel elementen heeft, is het zeker niet storend. Deze zijn juist heel functioneel en ik denk dat mensen elk icoon wel gebruikt. Omdat er maar één laag beschikbaar is voor de gratis versie, weet ik niet of de verschillende lagen juiste kleuren hebben. Op foto’s te zien (die van internet af komen) hebben ze lagen verschillende kleuren gegeven waardoor de data in de lagen uit elkaar te houden zijn.

(Toegankelijkheid) In principe is de kaart makkelijk te begrijpen. Aan de andere kant staat er nergens informatie wanneer de webviewer geopend wordt waardoor het voor mensen niet duidelijk kan zijn. Zeker voor mensen die zo’n soort kaart voor het eerst openen, is een alinea met informatie handig voor de context van de webviewer. De legenda is daarentegen erg duidelijk en overzichtelijk ingericht. Ook de tekst is leesbaar. Mensen met een auditieve beperking kunnen de interactieve map gebruiken maar mensen met een visuele beperking kunnen niet gebruik maken van deze webviewer.

Al met al scoort deze webviewer hoog als het gaat om User Interface. User Experience kan verhoogt worden door data sneller in te laden, maar met zoveel real-time data is dat lastig op te lossen. Voor de rest zijn er weinig punten die verbeterd zouden kunnen worden.