De kaart kan niet goed embed worden. Hierbij de link Ruimtelijkeplannen.nl.
De webviewer Ruimtelijke plannen heb ik beoordeeld. (De foto hiernaast geeft een beeld van hoe de site eruit ziet). In de viewer staat alles over bestemmingsplannen, structuurvisies en algemene regels van gemeentes, provincies en het Rijk. Dit wordt dan ook wel als het “landelijke portaal voor ruimtelijke plannen” gezien.
Wanneer de site wordt geopend kan er op een knop gedrukt worden die je brengt naar de viewer. Het eerste wat mij opviel was dat Nederland groot op de pagina staat met links waar een adres ingevuld kan worden met verschillende lagen die in te laden zijn. De webviewer is dus op nationaal niveau. Er zijn kaartlagen aanwezig over heel Nederland.
Het was in het begin even puzzelen hoe de viewer werkte omdat er geen duidelijke knoppen aanwezig waren. We gaan de viewer op verschillende punten beoordelen.
(Gebruikerscentraal Ontwerp) Ik zou zeggen dat de viewer op gebruikerscentraal ontwerp onvoldoende scoort. Er kan een review achtergelaten worden en het in- en uitzoomen gaat goed. Tevens is het belangrijkste dat de kaart makkelijk te begrijpen en gebruiken is. Na drie pogingen snapte ik pas hoe de verschillende lagen werkte en wat ze deden. Ook moet er steeds geklikt worden op iconen zoals de legenda voordat je deze te zien krijgt. Daarnaast kan er naast een adres invullen ook op de kaart geklikt worden voor een locatie te kiezen. Dit staat alleen nergens vermeld waardoor het onduidelijk is.
(Duidelijke Informatie-architectuur) Op duidelijke informatie-architectuur scoort de viewer een stuk beter. Wanneer het adres ingevuld is staan er verschillende kopjes met naam, datum en wat voor soort kaart het is (bijvoorbeeld “Bestemmingsplan”). Wanneer een kaart wordt ingedrukt verschijnt deze als laag over de kaart heen. Rechts verschijnt er een blok waar de informatie nogmaals staat met de lagen van de legenda die van toepassing zijn op die locatie. Zo hoeft niet in de legenda gezocht te worden. Er is ook een kopje “Documenten” aanwezig waar documenten staan die van toepassing zijn op de kaartlaag.
(Responsief Ontwerp) Gelijk valt op dat de kaart niet responsief is. Dit betekent dat de viewer alleen werkt op een device dat zo groot is als een laptop of computerscherm. Elementen schalen niet mee en ook de vlakken met tekst lopen over elkaar heen waardoor de website niet gebruikt kan worden op bijvoorbeeld een telefoon. Daarentegen werkt de viewer erg goed op een laptop. Lagen haperen niet, iconen reageren direct en elementen schalen mee wanneer er in- of uitgezoomd wordt.
(Duidelijke Interactieontwerp) Dit is erg eenvoudig. Er zijn twee iconen aanwezig, “open kaartinstellingen” waar de ondergrond kaart gekozen kan worden en de “legenda”. Wanneer een kaartlaag in de kaart is gesleept kan er nog gekozen worden wat er zichtbaar moet zijn. Af en toe verschijnen de iconen “Inmeten” en “Printen”.
Voorbeeld:
Provincie -> kaartlaag “Ontwerp wijzigingsplan Omgevingsverordening 2023” in ingeladen -> er kan bij overige informatie gekozen worden voor welke laag weergegeven moet worden, dus bijvoorbeeld “Regels Erfgoed” of “Regels Water”.
Daarnaast geeft de webmap geen visuele reactie maar dat is in dit geval niet nodig omdat er bij elke klik iets gebeurt of veranderd (dit is mijn ervaring).
(Consistente Designtaal) Er is een duidelijk stijl aanwezig. Ze hebben wit en blauw gebruikt, er zijn weinig iconen en ze hebben geprobeerd om het zo overzichtelijk mogelijk te houden. Er is veel informatie en een erg uitgebreide legenda waardoor het af en toe een beetje onoverzichtelijk kan voelen. Dat er weinig iconen zijn, maakt het makkelijk. Er zijn geen iconen en elementen die onnodig zijn.
(Toegankelijkheid) Omdat deze site vooral bestaat uit kaarten en lagen die vanuit overheden komen, hebben ze vaak ingewikkelde titels. Er is voor de meeste bezoekers van de webmap context nodig. Daarnaast kost het veel tijd om te snappen hoe de viewer precies werkt en dit komt deels door de ingewikkelde titels. Daarentegen is de legenda duidelijk te begrijpen en is de tekst leesbaar. Voor mensen met een auditieve of visuele beperking is het wat lastiger om deze kaart te begrijpen. Er is geen optie voor voorlezen. En er is geen rekening gehouden met mensen die kleurenblind zouden kunnen zijn. Dit komt ook mede omdat er zoveel (52) verschillende elementen binnen de legenda zijn waardoor kleuren niet te vermijden zijn. Maar, wanneer er op een plek geklikt wordt, wordt de plekinformatie rechts weergegeven. Daar staat dan ook hetzelfde wat in de legenda staan (voor alleen die plek) met de tekst erbij. Daarnaast zijn veel elementen met lijnen of zijn gebouwen op een kaart aangegeven met lijnen. In principe is deze viewer voor mensen een visuele beperking te gebruiken.