Voor deze thematische kaart heb ik een Vector direction map beoordeeld. Een vector direction map wordt gebaseerd op een verzameling van geografische informatiesysteemgegevens over de aarde op verschillende detailniveaus. In dit geval wordt er gebruik gemaakt van satellieten die windstromen in de gaten houdt. De data is in ieder geval niet op intervalniveau omdat de legenda niet met gelijke intervallen verhoogd. Wel kan deze data gecategoriseerde en gerangschikt worden. 0 is weinig wind (laag) en 40 is veel wind (dus hoog). Het niveau is dot ordinaal.
Deze site is gemaakt met als doel om mensen te informeren over hoe heftig de wind is op dat moment. Dus de doelgroep is de gehele bevolking.
Deze kaart is eigenlijk een interactieve webviewer. Wanneer de webviewer geopend wordt, zijn de windstromen ook zichtbaar. Ik vind dit een hele interessante kaarttype omdat hierbij de satellieten het werk doen. Tegelijkertijd moet er goed opgelet worden op de User Interfase en User Experience van de webviewer. Dit is dan ook de reden dat ik deze graag als thematische kaart wil beoordelen. Ik kan nu echt op UX/UI ingaan in plaats van dat er vooral gekeken wordt naar de interactiviteiten.
Wat mij als eerste opviel was dat de data niet alleen is weergegeven aan de hand van kleuren en windrichtingen in iconen maar de windstromen zijn ook duidelijk te zien met pijltjes. Op deze manier hoeft de gebruiker niet na te denken maar word je meegenomen in de route die de wind afgelegd. Ook zonder de interactieve kaart te hebben.
(Cartografische kwaliteit) De kaart is voor iedereen makkelijk te begrijpen. Ondanks de titel bestaat uit één woord, kan iedereen makkelijk begrijpen waar deze kaart over gaat. Ook de legenda is makkelijk te begrijpen. Deze had ik anders ingedeeld maar daar later meer over. De kaart is over het algemeen erg duidelijk. Er is geen noordpijl of schaalbalk aanwezig op de kaart.
(Informatiepresentatie) Het doel van de map is het informeren over de wind. Dit gaat over de windrichtingen, windkracht, en hoge- en lagedrukgebieden. De data komt vanuit satellieten die ze van henzelf zijn. Het is eigen data en daarom hoeft er geen bronvermelding te staan. Er is weinig informatie op de kaart te vinden. Alleen grote steden staan op de kaart genoteerd. De kaart is wel actueel.
(Vormgeving en lay-out) Er is een stijl aanwezig in de kaart. Ze hebben ervoor gekozen om verzadigde kleuren te gebruiken die goed in elkaar overlopen. Hierdoor lijkt de kaart één geheel. Al had ik zelf de legenda aangepast. De laagste en hoogste snelheid zijn allebei blauw. In de kaart is dan niet goed te zien welke kleur bij welke snelheid hoort. Wanneer de blauwe tinten in elkaar overlopen is het gat minder groot. Dan had ik blauw als hoogste snelheid aangepast naar een lage snelheid en de kleur rood/roze (zoals in de legenda te zien is) als hoogste windsnelheid. In de kaart zijn geen iconen aanwezig en ook om de kaart staan geen onnodige elementen.
(Toegankelijkheid) De kaart is makkelijk te begrijpen. Het enige waar verwarring over kan komen is de blauwe kleur. Natuurlijk zal het niet vaak voorkomen dat de windsnelheid zo hoog is maar wanneer dit wel het geval is, is het belangrijk dat deze kleur eruit springt. Voor mensen kan dit verwarrend zijn. Helemaal voor mensen die een visuele beperking hebben in deze kaart moeilijk te begrijpen. De legenda is daarentegen makkelijk te begrijpen en ook de tekst is leesbaar.
Al met al is deze kaart gewoon prima. Er moeten wat kleine puntjes aangepast worden om de kaart echt compleet te maken, maar voor een interactieve kaart die ik beoordeel als thematische kaart vind ik dat de map goed scoort.