Voor deze thematische kaart heb ik een Network flow map beoordeeld. Een network flow map, is in het Nederlands een stroomkaart die een visuele weergave biedt van de beweging van elementen. In dit geval gaat het over handelsroutes (beweging) die ingebedde energie verplaatsen. Ingebedde energie betekend het totale (direct en indirect) energieverbruik dat nodig is voor de productie van goederen en diensten. Wanneer er gesproken wordt over globaliseren en handelen wordt vaak een network flow map gebruikt om het makkelijk te visualiseren. De niveau van de data is nominaal. De legenda is bestaat uit landen. Deze landen kunnen in de legenda niet zomaar gerangschikt worden waardoor het alleen categorieën zijn. Alleen categorieën is nominaal niveau. De data in deze kaart is op nominaal niveau.
De kaart is te vinden in het Global Energy Assessment rapport. Dit onderzoek bevat kaarten die de energiehandel in de wereld weergeven, zoals deze kaart. De doelgroep zijn mensen die dit rapport gebruiken in het werk of mensen die hierin geïnteresseerd zijn.
Het eerste dat mij opviel was de chaos. Er gebeurd zoveel op de kaart maar tegelijkertijd gebeurt er ook helemaal niks. Daarnaast vond ik het raar dat de pijlen grijs zijn. Op deze manier lijkt het alsof dit minder relevant is voor de kaart terwijl de kaart hier juist over gaat.
(Cartografische kwaliteit) De kaart is makkelijk te begrijpen. Omdat de titel makkelijk gekoppeld kan worden aan de pijlen die op de kaart staan. Ook de legenda is erg makkelijk om te snappen. De legenda bestaat uit alleen maar kleuren die de landen of continenten moeten vertegenwoordigen. Ondanks de kaart makkelijk te begrijpen is, is deze alles behalve duidelijk. Er zijn veel pijlen in de kaart aanwezig die erg dik zijn. Deze pijlen lopen over andere pijlen heen waardoor het er erg chaotisch uitziet. Ook is er geen noordpijl en schaalbalk aanwezig maar omdat het een wereldkaart is en er niet gekeken wordt naar de schaal maakt het minder uit.
(Informatiepresentatie) Het doel van de kaart is het onderzoek ondersteunen en informatie visualiseren over de handel van olie en energie wereldwijd. Er is een bronvermelding aanwezig. Daarnaast is er ook geen ondersteunde tekst op de kaart aanwezig, naast de titel dan. Er titel is wel erg relevant voor de kaart. De informatie is per onderdeel overzichtelijk ingedeeld. Zo is de legenda ingedeeld waar nog plek over was in de wereldkaart.
(Vormgeving en lay-out) Er is stijl aanwezig. Er worden onverzadigde en felle/lichte kleuren gebruikt. Al deze kleuren passen bij elkaar. Er staat naast de titel en legenda zijn er geen elementen in en rond om de kaart aanwezig. De legenda zou ik alleen helemaal anders hebben ingericht. Ten eerste zouden de pijlen een kleur moeten krijgen, of in ieder geval een donkerde tint. Het lijkt nu net alsof de pijlen er gewoon maar bij gezet zijn en geen functie hebben. En misschien de landen een zachtere kleur geven waardoor deze er minder uitspringen en de focus wordt gelegd op de pijlen die de handel moeten voorstellen. Een optie zou zijn om de lijnen allemaal even dun te maken en dan van lichtblauw naar donkerblauw (als voorbeeld). Hoe donkerder de kleur hoe hoger de EJ.
(Toegankelijkheid) De kaart is makkelijk te begrijpen en ook de legenda is binnen een paar seconde begrepen. Er is geen verdere tekst op de kaart naast de data die op de kaart staat. De tekst die op de kaart staat is leesbaar. Mensen met een visuele beperking zouden deze kaart nog wel kunnen gebruiken. Nu zijn het allemaal andere kleuren terwijl er bij de pijlen staat ook data. Op deze manier weten mensen dat dit bij een pijl hoort.
De kaart scoort een voldoende. Ondanks ik het erg chaotisch vind en de kleuren anders zou indelen, vind ik het een goede kaart. Misschien is dit ook meer een persoonlijk puntje en vinden andere deze map helemaal geweldig. Daarom krijgt de kaart van mij een voldoende.