Isobaren map

Voor deze thematische kaart heb ik een Countour line map, oftewel een isobaren kaart beoordeeld. Een isobaren of countourlijn kaart kan gebruikt worden voor bijvoorbeeld hoogte of neerslag. In dit geval gaat de kaart over neerslag. In de kaart worden punten met gelijke waarde aan elkaar verbonden, een voorbeeld is 50 millimeter neerslag. Er zijn verschillende intervallen waardoor er meerdere lijnen te zien zijn. Deze intervallen zijn niet evenredig. Het meetniveau van deze data is dus geen interval. Het meetniveau van deze kaart is ordinaal. Er is een meter waarin 0 mm het laagste is en 500 mm het hoogste is. Daartussen zijn nog veel verschillende aantallen aangegeven.

Deze kaart staat op het Intergovernmental Committe on Surveying and Mapping. Dit is een site dat dient als een soort geo-hub. Er zijn verschillende tegels waar kaarten achter te vinden zijn. Dit zijn onderwerpen die voornamelijk gaan over klimaat en geografie. Waarschijnlijk is zo’n kaart gemaakt als ondersteuning van de overheid , net zoals het KNMI. Daarnaast ook voor het grote publiek te zien.

Het eerste wat mij opviel was dat ik dit een hele fijne kaart vond om naar te kijken. Het is een rustige kaart en alles is duidelijk weergegeven zonder drukke symbolen en iconen.

(Cartografische kwaliteit) De kaart is erg makkelijk te begrijpen. Dit komt omdat de titel genoeg uitleg geeft over wat voor data de kaart laat zien. Ook de legenda is erg duidelijk. De kleuren geven goed aan hoeveel neerslag er gevallen is. Ook omdat de legenda van laag (beneden) naar hoog (boven) loopt, is het duidelijk. Tevens is er een soort schaalbalk aanwezig.

(Informatiepresentatie) Het doel is niet precies duidelijk maar omdat ze op de site: Intergovernmental Committe on Surveying and Mapping staat, gok ik dat het ongeveer vergeleken kan worden met het KNMI als het gaat om klimaat en weer. Ook is deze kaart als voorbeeld op de site gezet. Of deze kaart actueel is kon ik niet vinden. De tekst die als ondersteuning op de kaart staat is erg relevant en hoort goed bij de data die op de kaart wordt weergegeven. Er is ook een bronvermelding aanwezig op de kaart.

(Vormgeving en lay-out) Er is zeker een stijl aanwezig op de kaart. Er is gekozen voor kleuren die wat rustiger zijn. De kleuren beige, geel, groen en blauw zijn in de kaart te zien. Deze kleuren zorgen ervoor dat de kaart niet chaotisch wordt. Naast de legenda zijn er geen elementen op de kaart te vinden. Er zijn dus ook geen onnodige elementen. Ook zijn er geen iconen op de kaart te vinden. Alleen de isobaren lijnen staan op de kaart die data weergeven. Ook de juiste kleuren zijn gebruikt. Hoe donkerder -> hoe heftiger = hoe meer regenval.

(Toegankelijkheid) De kaart is dus erg makkelijk te begrijpen. Ook de legenda is makkelijk te begrijpen, zelfs voor mensen die minder van kaarten begrijpt. De tekst is ook leesbaar. Ik denk alleen niet dat mensen met een visuele beperking deze kaarten zullen begrijpen. De lijnen zijn niet heel dik en de meeste kleuren zijn erg zacht waardoor het minder goed uit elkaar te houden is.

Deze thematische kaart zou ik in ieder geval een voldoende geven. Naast toegankelijkheid is er weinig aan te merken aan deze kaart.