Hexagon map

Voor deze thematische kaart heb ik een Hexagon map beoordeeld. Vaak worden deze zeshoeken afgebeeld in “ware grootte” in verhouding met de andere landen of regio’s. In dit geval staat elke zeshoek voor een duizendste van de wereldeconomie. Hoe groter het symbool hoe hoger het BBP. Er wordt in de map gekeken naar het BBP van regio’s en landen over de hele wereld. De data is niet in te delen in intervallen waardoor interval en ratio afvalt. De data kan wel gerangschikt worden van laag nar hoog waardoor de data zelf ordinaal is.

Deze kaart en het artikel dat hierbij hoort staat op een nieuwssite die zich vooral met dingen bezig houdt die je niet zo snel als nieuws ziet, zoals de zon of depressie. De doelgroep zijn mensen die zulke nieuwssites bekijkt. Ook dit nieuwsartikel is niet standaard dus deze past goed bij de site waarop het gezet wordt.

Wat mij als eerste opviel waren de kleuren en dat de kaarten niet de grootte had die ze normaal gesproken hebben. Het kost het altijd wat tijd om zulke kaarten te begrijpen maar deze kaarten hebben vaak veel waarde. Omdat deze kaart geen titel heeft, vond ik het des te interessanter.

(Cartografische kwaliteit) De kaart is niet makkelijk te begrijpen. Dit komt ook omdat de kaart geen titel, ondersteunde tekst of legenda heeft. (Een deel van) het artikel moet eerst gelezen worden voordat de gebruiker de kaart snapt. Er zijn ook geen andere elementen aanwezig op de kaart. Zo is er geen noordpijl en schaalbalk op de kaart aanwezig. Daarentegen is de kaart wel duidelijk. Ondanks de wereld er heel anders uitziet op de kaart, kan iedereen begrijpen dat dit de wereld is. Dit komt ook mede omdat er boven elk werelddeel de naam staat.

(Informatiepresentatie) Het doel van het artikel is mensen informeren en amuseren met deze informatie. De kaart zelf heeft als doel om te laten zien hoe de rijkdom verdeeld is wereldwijd. Om de data via deze techniek over te brengen, is het erg duidelijk. Er is gelijk te zien welke landen veel rijkdom hebben we welke landen er niet eens op staan. Er is geen bronvermelding in de kaart aanwezig. In het artikel staat wel het gereproduceerd is van een persoon maar de kaart bevat dit niet. Het is jammer dat de kaart geen bronvermelding en titel heeft aangezien het wel vermeldt wordt in de tekst. De informatie die aanwezig is op de kaart is erg relevant.

(Vormgeving en lay-out) Er is een stijl aanwezig. Deze is niet zo snel te zien maar kleuren komen vaker terug dan één keer. Dit is een teken dat ze ervoor gekozen hebben om maar een maximum aantal kleuren te gebruiken. Ook passen de verschillende kleuren, die op de kaart te zien zijn, bij elkaar. De data is goed weergegeven. De kaart heeft geen (onnodige) elementen. Ze zouden deze prima kunnen toevoegen. Elk werelddeel heeft ook weer een eigen kaart. Al deze kaarten zijn bij elkaar toegevoegd. Er staat dus best veel tekst (als in landnamen) om de data heen. In dit geval is van waarde waardoor het niet als vervelend gezien wordt.

(Toegankelijkheid) De kaart is niet zo makkelijk te begrijpen als er geen context bij gegeven wordt. Een titel moet minimaal toegevoegd worden maar ook ondersteunende tekst zou de kwaliteit van de kaart verbeteren. Ook is er geen legenda aanwezig en kan deze dus niet begrepen worden. Voor mensen met een visuele beperking is deze kaart lastig te lezen. De verschillende kleuren kunnen misschien niet uit elkaar gehouden worden en misschien kunnen de namen van plekken (die in de kaart staan) niet gelezen worden. Tekst om de data heen is te lezen maar de tekst in de kaart is soms erg klein waardoor het niet gelezen kan worden.

Kortom, de kaart krijgt voor nu een onvoldoende. Wanneer mensen de kaart kunnen begrijpen zonder dat het artikel gelezen moet worden of iemand moet zeggen wat het betekent zou de kaart al een stuk hoger scoren. Daarnaast moeten er misschien nog andere elementen toegevoegd worden om de kwaliteit van de kaart naar een hoger niveau te brengen.