Heatmap

Voor deze thematische kaart heb ik een Heatmap map beoordeeld. Een heatmap is een kaart waarbij gegevens op kleur worden weergegeven. Dit kunnen verschillende tinten (intensiteit) of kleuren zijn. In dit geval gaat de heatmap over temperatuur. De kleuren blauw (koud) – rood (warmte) worden het meest gebruikt. Zo ook in deze kaart. Heatmaps kunnen veel ingewikkelde informatie makkelijk visueel weergeven. Dit is dan ook de reden dat heatmaps veel gebruikt worden in het bedrijfsleven bij vooral tracking, geologische spreidingen te visualiseren en in de biologiesector. Temperatuur in graden is op intervalniveau. Temperatuur data kan gecategoriseerd worden, gerangschikt worden en het elke keer is het een graad warmer. Vanaf een bepaalde graad is het geel, vanaf een bepaalde graad wordt het oranje. Hier zitten ook gelijke intervallen in.

Deze kaart staat op the European Space Agency. Deze kaart is met behulp van een radiometerinstrument gemaakt op een dag dat de 46C°/47C° gemeten is. Het zijn kaarten die gemaakt worden en online gedeeld kunnen worden. Ik kon niet achter de precieze doel maar de doelgroep is in principe iedereen die erin geïnteresseerd is.

Wat mij het eerste opviel was dat dit geen simpele normale heatmap is. Dit komt omdat de kleuren een soort reliëf hebben. Wanneer een kaart er net anders uitziet dan de meeste kaarten, wordt mijn interesse gewerkt. Daarom wilde ik deze kaart graag beoordelen.

(Cartografische kwaliteit) De kaart is erg makkelijk te begrijpen. Er is een legenda aanwezig die ook snel gesnapt kan worden. Doordat er weinig elementen in de kaart te vinden zijn, is de kaart erg duidelijk. Daarnaast is er een schaalbalk aanwezig maar geen noordpijl.

(Informatiepresentatie) Het doel van de kaart is het informeren van het publiek over één van de warmste dagen met de maximum temperatuur. Er is geen bronvermelding aanwezig in de kaart. Dit komt ook omdat de data van hun zelf is. Er staat naast de titel geen informatie op de kaart. Daarom is de titel des te relevanter. De kaart is actueel. Deze kaart komt uit juli 2023. Ook is het leuk om te zien dat de titel onderin gezet wordt omdat hier ook genoeg ruimte is om neer te zetten. Een andere reden dat de titel en legenda beneden staan is omdat de belangrijkste data ook bededen staat. Daarmee bedoel ik dat deze kaart gemaakt is omdat de temperaturen in Afrika, Spanje en Italië ontzettend hoog is. Je oog gaat snel van de legenda naar links waar de temperaturen zo hoog zijn.

(Vormgeving en lay-out) Er is een stijl aanwezig. Er is gekozen om rood-blauw te gebruiken. Dit is dan ook één van de meest gebruikte kleuren in heatmaps. Blauw van koelte en rood van warmte. Ook in deze map zijn de juiste kleuren gebruikt om informatie weer te geven. Toch is deze stijl anders omdat het lijkt dat er reliëf is. Dit komt waarschijnlijk omdat het hele kleine grijze punten in zitten. Dit geeft een leuk effect. Er zijn heel klein een aantal iconen in de map verwerkt. Kijk bijvoorbeeld bij Madrid, Serville, Milaan of Rome. Er is in het klein opgeschreven welke temperatuur daar gemeten is.

(Toegankelijkheid) De kaart is erg makkelijk te begrijpen. Dit komt voornamelijk door de kleuren. De legenda is simpel en duidelijk. Naast de titel is er geen andere informatie in de kaart te zien. De tekst onder de kaart is leesbaar. De tekst in de kaart is wat aan de kleine kant. Voor mensen met een visuele beperking is het wat lastig om bijvoorbeeld de kleur rood te zien. Daarom is het goed dat er een aantal temperaturen is staan waardoor mensen die temperatuur met de kleur kunnen associëren.

Deze kaart scoort zeker een voldoende. Er zijn maar een paar kleine dingen de aangepast moeten worden zoals de tekst in de kaart iets groter maken. Daarentegen zal de kwaliteit niet erg verhogen omdat deze al hoog ligt.