Voor deze thematische kaart heb ik een Density-equalizing cartogram beoordeeld. Een desity-equalizing cartogram is een kaart die de dichtheden van, in dit geval, landen weergeeft. Vaak zijn er specifieke dingen die uit zo’n kaart naar voren komen. Maar hoe erg de (wereld)kaart vervormt wordt, het moet er nog steeds uitzien als een wereldkaart. Het voordeel van deze kaarten is dat de informatie in één oogopslag te zien is. Het meetniveau van de data is ordinaal. De data is gecategoriseerd op grootte en ook kan de data gerangschikt worden op populatie.
De Universiteit van Sheffield heeft een wereldbevolking opnieuw in kaar gebracht. Dit hebben ze in samenwerking met ArcMap gedaan. Er is daarnaast ook een onderzoek gedaan naar waar de moderne wereld meer geconfronteerd wordt op het gebeid van bevolkingsdichtheid en populatie. Wat precies de reden is van dit onderzoek ik onbekend.
Het eerste dat mij opviel was hoe raar de kaart eruit ziet. Gelijk wordt de aandacht getrokken naar India en China. En daarna zag ik hoe groot de populatie daar is in verhouding tot bijvoorbeeld Amerika en Zuid-Amerika. Hier schrok ik een beetje van. Natuurlijk weet iedereen dat er echt heel veel mensen wonen maar wanneer je de kaart ziet ga je het beter begrijpen.
(Cartografische kwaliteit) De kaart is goed en makkelijk te begrijpen. Er is geen legenda aanwezig op de kaart en zelfs dan is de kaart makkelijk te begrijpen. Dit komt omdat er alleen gekeken wordt naar de grootte van landen. De gegevens worden indirect weergegeven en er is dus geen legenda nodig. De kaart is aan de ene kant heel duidelijk maar aan de andere kant zijn de kleinere continenten minder goed weergegeven. Het verschil tussen bijvoorbeeld Europa en Zuid-Amerika is niet te zien. Er is geen noordpijl en schaalbalk aanwezig omdat het een wereldkaart is. Ook gaat het niet over hoe groot het is maar wordt er naar de relatieve grootte gekeken.
(Informatiepresentatie) Het doel is het in kaart brengen hoe groot de populatie is in verschillende landen en continenten. Er is geen bronvermelding aanwezig in de kaart. Daarnaast is er alleen een titel die op de kaart staat. Voor de rest zijn er geen elementen die op de kaart weergegeven worden. De informatie die er staat is erg relevant voor de kaart. Ook is de kaart actueel.
(Vormgeving en lay-out) Er is zeker een stijl aanwezig. Dit zou je misschien niet zeggen maar de kleuren passen allemaal goed bij elkaar omdat het dezelfde soort tinten zijn. Omdat er geen iconen in de kaart staan kan ik deze niet beoordelen. Er staan dus geen onnodige elementen in de kaart en om de kaart heen. Er is ook niet een bepaalde stijl die aangehouden moet worden, hetzelfde met kleuren. Soms wil je een kaart in groen – rood of geel – rood hebben. Bij deze kaart maakte het echt helemaal niks uit.
(Toegankelijkheid) De kaart is makkelijk te begrijpen. Omdat er geen legenda is hoeft deze ook niet begrepen te worden. Er is alleen een titel aanwezig die duidelijk en leesbaar is. De zwarte lijnen tussen landen en continenten kan er voor zorgen dat ook mensen met een visuele beperking de kaart zouden kunnen begrijpen. Ook als ze kleurenblind zijn.
Van te voren dacht ik dat deze kaart een onvoldoende zou scoren maar eigenlijk valt dat heel erg mee. De kaart heeft in principe alles wat het nodig heeft om duidelijk over te brengen. Ik vind het eigenlijk wel een hele leuke manier van dingen visualiseren.