Dasymetric map

Voor deze thematische kaart heb ik een Dasymetric map beoordeeld. Een dasymetric map is een kaart die meerdere verschillende kaartlagen bevat. De verschillende kaartlagen worden geanalyseerd en er wordt in een nieuwe laag de nieuwe gegevens ingeladen met andere eenheden. Deze kaart is een analyse van verschillende kaartlagen samen. Door middel van bevolkingsdichtheid, ouderen, temperatuur, infrastructuur, ect. is er een risicokaart gemaakt die het risico van Zanzibar weergeeft. De gegevens zijn in te delen in categorieën en kan gerangschikt worden van laag naar hoog. Er zijn geen gelijke intervallen. Het meetniveau is ordinaal. Deze kaart is gemaakt voor de policymakers in Zanzibar en Tanzania. Op deze manier kunnen ze zien dat er degelijk wel een probleem is met warmte.

De kaart heb ik zelf gemaakt waardoor ik de kaart op data niet goed kan beoordelen. Ik weet hoeveel moeite het gekost heeft om de data te verzamelen en er een kaart van te maken. Al is de data in de map goed weergegeven. Ik ga in dit artikel erg kritisch kijken naar de User Interfase en User Experience van de kaart.

(Cartografische kwaliteit) Wanneer de titel gelezen wordt, zullen mensen snappen dat de kaart een risicokaart is maar verder kun niet uit de kaart halen over welk risico gepraat wordt. Ook de legenda is niet makkelijk te snappen aangezien er nergens staat waarover het gaat. Bij de kaart hoort een onderzoek. De informatie die niet op de kaart staat, staat wel in het onderzoek zelf. Wanneer de kaart gepubliceerd wordt, is het van belang dat de kaart ook deze informatie bevat. Daarentegen is de kaart en data zelf wel duidelijk en is er een noordpijl en schaalbalk aanwezig.

(Informatiepresentatie) Het doel is om duidelijk over te brengen dat er degelijk wel een probleem is in Zanzibar. Ze willen dit niet erkennen waardoor deze kaart gemaakt is. Het is om te informeren maar ook aan te dringen dat er echt nagedacht moet worden naar oplossingen om mensen bewuster te maken. Er is in de kaart een bronvermelding aanwezig van de data. Naast de titel, legenda, schaalbalk en noordpijl zijn er geen andere elementen in de kaart zichtbaar. De elementen die op de kaart staan, zijn relevant voor de kaart. Ook is dit allemaal overzichtelijk ingedeeld.

(Vormgeving en lay-out) Er is zeker een stijl aanwezig in de kaart. Er is gekozen voor een geel tot rode kleur. Er is nagedacht over waar de kleuren voor staan. Hoe roder de kleur hoe warmer het daar is. Deze kleuren laten duidelijk zien dat het over warmte gaat. Er zijn geen iconen aanwezig in de kaart. Ook staan er geen onnodige elementen in de kaart. Alle elementen die erin staan, zijn relevant. De juiste kleuren worden dus gebruikt om de informatie op een goede manier over te brengen.

(Toegankelijkheid) De kaart is niet makkelijk te begrijpen. Dit komt omdat er geen context in de kaart staat over het onderwerp en ook niet over de legenda. De legenda is dus eigenlijk niet te snappen als het onderzoek niet gelezen is. Ook voor mensen met een visuele beperking is het lastiger om deze kaart te begrijpen. Geel kan vaak nog gezien worden maar rood wordt geel voor mensen die kleurenblind zijn.

Al met al is de kaart zelf niet slecht. Er moet alleen context gegeven worden over de waar de kaart over gaat en de legenda moet aangepast worden waardoor het voor mensen te begrijpen is. Wanneer dit gedaan is, gaat de kwaliteit van de kaart omhoog.