De revolutie van cartografie kan je in drie verschillende categorieën zetten. De eerste categorie zijn kaarten is steen, de tweede categorie zijn kaarten op papier en op dit moment leven we in een periode waar kaarten steeds meer online gezet worden.
De allereerste kaarten zijn gemaakt in steen. Een van de oudste nog bestaande wereldkaarten is de: Babylonische wereldkaart. Ze hebben de een kaart gemaakt vanuit hun perspectief. Deze kaart is waarschijnlijk vanuit een praktisch doeleinde gemaakt om te kunnen navigeren. Er zijn lang op deze manier kaarten gemaakt.
Verder in de tijd zijn papieren kaarten gemaakt. Eén van de eerste papieren landkaarten die gemaakt is, is de Turijn Papyrus Kaart. Deze kaart is ongeveer 1200 v.Chr. gemaakt. Er zijn topografische kenmerken te vinden zoals huizen, bonen, waterputten en tempels. Tegelijkertijd is dit ook één van de oudste geologische kaarten omdat er verschillende gesteente met andere kleuren aangegeven zijn. Deze kaart hebben ze gemaakt tijdens een expeditie naar de steengroeven. Naast dat alles ingetekend is, is er veel opgeschreven waardoor ze erachter konden komen dat dit één kaart was.
Er zijn later ook papieren kaarten gemaakt met nepsteden. Deze kaarten zijn gemaakt waar steden op getekend zijn die helemaal niet bestaan. Op deze manier konden ze vervalsing van kaarten tegen gaan. Ook binnen de oude landkaarten is er een doorontwikkeling gemaakt.
De oudste papieren onderzoekskaart die gevonden is, is de kaart van John Snow. Deze kaart is gemaakt in Londen, 1854. Toen veel mensen besmet raakte met Cholera ging Snow op onderzoek uit. Hij kwam erachter dat de openbare waterpomp het probleem was. Hij heeft een kaart gemaakt van de buurt en heeft per adres, van mensen die besmet waren, stippen gezet. Hieruit kwam dat hoe dichter mensen bij de pomp woonde, hoe meer besmettingen. Dit was de eerste kaart waar er door middel van data een visualisatie is die mensen konden begrijpen.
Dan maken we een stap naar het nu. Op dit moment worden veel kaarten online gemaakt. Dit wordt mogelijk gemaakt door de nieuwe technologie zoals de toegang tot luchtfoto’s. Op deze manier is er veel gegevens beschikbaar gekomen om kaarten te maken. Daarna is GIS op de markt gekomen. Hiermee zijn er veel meer mogelijkheden om verschillende soorten kaarten te ontwerpen. Evenals Google Maps en Google Earth. Nu kunnen er kaarten gemaakt worden die online bewerkt en gepubliceerd worden. En we kunnen nog een stapje verder, interactieve kaarten. Kaarten kunnen nu veel verschillende lagen bevatten die de gebruiker zelf kan aan- of uitzetten. Of zelf data toevoegen aan al bestaande kaarten.
Op dit moment bestaan er nog papieren kaarten. Dit zijn kaarten die mensen gebruiken als ze op reis zijn en de Bosatlas kaarten. Deze worden dus nog steeds gebruikt. In het onderwijs zal het steeds minder worden maar wanneer mensen op reis zijn en is geen verbinding met internet, ben je aangewezen op papieren kaarten.
In de toekomst zal er nog meer gebruik gemaakt worden van luchtfoto’s door middel van drones en remote sensing. De ontwikkeling zal niet stilstaan. We zouden moeten afwachten wat de toekomst ons brengt..