BuitenSpeelKaart

De BuitenSpeelKaart is een webviewer die alle speelplekken in een gemeente weergeeft. Dit gaat over speeltuinen, sportparken, een stoep waar maar één duikelrek staat tot basisschoolpleinen en speeltuinverenigingen. Er zijn veel gemeenten die met data over speeltuinen op de kaart staan. De doelgroep is vooral kinderen. Kinderen kunnen in hun gemeenten nieuwe speelplekken ontdekken. De data is op nominaal niveau weergegeven. Het zijn een aantal categorieën die niet gerangschikt kunnen worden waardoor ordinaal, interval en ratio al afvallen.

Als de site geopend wordt, wordt er eerst een kaart van Nederland laten zien met iconen. De iconen geven gemeenten aan. Wanneer op icoon ‘naam gemeente’ geklikt wordt, wordt de data laten zien van die gemeenten. Er zijn veel verschillende iconen die oppoppen.

(Gebruikerscentraal ontwerp) De kaart is voor kinderen niet zo makkelijk te begrijpen. Er is weinig context om de viewer heen waardoor kinderen en volwassenen misschien het nut van de kaart niet zien. Er is wel een informatie icoon waarop staat waarvoor de BSK precies is. Dus in principe is de informatie beschikbaar maar het heeft een omweg. Er kan wel een review achtergelaten worden.

Er kan makkelijk in- en uitgezoomd worden op de kaart. Er is geen noordpijl aanwezig. Dit is in principe geen probleem omdat de map niet gedraaid kan worden en het noorden altijd boven zal zijn. Er is wel een schaalbalk aanwezig en deze update wanneer er in- of uitgezoomd wordt.

(Duidelijke informatie-architectuur) Het doel van de webviewer is indirect kinderen aansporen om meer buiten te spelen. Dit doen ze door alle speelplekken op de kaart te zetten. Kinderen kunnen de plekken die ze nog niet kennen ontdekken waardoor kinderen meer buiten komen en spelen. Er is één kaartlaag beschikbaar die veel verschillende iconen toont. De verschillende iconen hebben duidelijke titels en zijn redelijk makkelijk uit elkaar te houden.
Ondanks er weinig tekst op de webmap staat, is de titel erg duidelijk. Buiten-Speel-Kaart zegt eigenlijk al genoeg. De kaart is actueel. De speelplekken op de kaart komen overeen met de plekken op Google Maps. Ik heb dit voor verschillende gemeente beoordeeld.

(Responsief ontwerp) De kaart is zowel op computer, laptop als telefoon beschikbaar. Maar wanneer het tabblad verkleind wordt schalen de elementen niet mee. De zoekbalk blijft even groot en ook de legenda wordt niet kleiner. Daarnaast is de kaart erg soepel, ook al wordt er veel data ingeladen. Ook wanneer kaartlagen (in dit geval de iconen) uit- of aangezet worden, loopt niks vast en is er gelijk een visuele reactie zichtbaar. Ook wanneer er op een element zoals de informatieknop wordt gedrukt, gebeurt gelijk wat verwacht wordt. Ook schalen de iconen mee wanneer er in- en uitgezoomd wordt.

(Duidelijke interactieontwerp) De iconen op de kaart zijn duidelijk. Per gemeente verschilt dit. Sommige gemeenten hebben alleen bolletjes met verschillende kleuren en andere gemeenten hebben verschillende kleuren en vorm. De tweede is goed uit elkaar te houden en de eerste is wat lastiger om uit elkaar te houden. Wanneer er uitgezoomd wordt zullen de bolletjes iconen over elkaar lopen waardoor de bolletjes iconen minder duidelijk zullen zijn. De elementen zijn daarentegen erg duidelijk. Er zijn 6 elementen die allemaal een goede grootte hebben. Er kan makkelijk worden in- en uitgezoomd en lagen aan- en uitgezet worden. Er is een zoekbalk aanwezig en hiermee kun je makkelijk navigeren, zelfs naar een adres.

(Consistente designtaal) De kaart heeft zoals ik eerder aangaf geen onnodige elementen. En de webviewer heeft een duidelijke stijlkaart. Er wordt veel van groen gebruik gemaakt waardoor je het idee hebt dat het “gezond” is en dat is alleen maar goed.

De kaart heeft geen losse kaartlagen. De kaartlagen bestaan uit verschillende iconen die allemaal aanstaan wanneer de kaart geopend wordt. Deze kaartlagen kunnen gewoon in de legenda uitgezet worden. Er wordt niet gebruik gemaakt van verschillende kleuren tinten in de kaartlagen zelf maar wel in de icoontjes. Er wordt veel rood en blauw gebruikt. Mensen met kleurenblindheid kunnen vaak de kleur rood niet zien waardoor het voor kinderen die dit hebben het moeilijker is om de kaart te snappen.

(Toegankelijkheid) Zoals ik zojuist aangaf is het voor kinderen met kleurenblindheid lastig om in de gemeente te zoeken als de iconen bolletjes zijn. Ik vind dus dat de viewer onvoldoende scoort op het gebied van visuele beperking. Kinderen met een auditieve beperking kunnen de kaart wel gebruiken.

De legenda is binnen een paar seconde te snappen en ook is er niet heel veel context nodig om de kaart te gebruiken. Het zou voor kinderen wel goed zijn om in ieder geval iets van een kort tekstje neer te zetten zodat als ze het niet begrijpen toch de kaart kunnen gebruiken. Want kinderen gaan niet zomaar uit zichzelf op het informatie icoon klikken. De tekst die op de website staat is leesbaar.