MapBox

Ik wilde graag  de tool MapBox uitproberen omdat ik daar veel verhalen over gehoord heb. Ik ben online gaan kijken naar tutorial die ook gratig gebruikers kunnen uitvoeren. Toen ben ik een tutorial tegengekomen waarbij je visualisaties kan maken van de data die beschikbaar is in de database.

De legenda omdat ik deze niet kon toevoegen in de webviewer.

Allereerst kon je de keuze maken wat voor soort kaart je wilde maken en waar de kaart over gaat. Ik heb data ingeladen over temperatuurverschillen. Wanneer deze ingeladen wordt, moet er nog veel veranderd worden aan hoe de kaart eruit ziet. Allereerst heb ik de legenda aangepast. Ik heb gewerkt met intervallen zodat de kaart betrouwbaar is omdat ik niet “sjoemel” met de gegevens. Ook heb ik meer lagen in de legenda toegevoegd omdat ik anders de gegevens niet in intervallen kon indelen. Deze heb ik weer per laag een kleur gegeven zodat er verschil te zien is in de lagen. Hoe roder de kleur, hoe groter het temperatuurverschil (warmer). Hoe blauwer de kleur, hoe groter het temperatuurverschil (koeler). Het komt er op neer dat er een nulpunt is. In dit geval betekent de kleur groen dat er een verschil in temperatuur is. Ik heb daarna nog de achtergrondkaart aangepast en de achtergrond zelf heb ik ook nog aangepast. Daarnaast heb ik ook gekeken naar of ik de data in 2D of 3D wilde hebben. Dan zouden er allemaal stroken naar boven staan die het verschil in temperatuur aangeven. Omdat ik altijd vanuit design geleerd heb om nooit grafieken en mappen in 3D te maken wanneer dit niet nodig is, heb ik besloten om de data in 2D te houden zodat het overzichtelijk blijft.

MapBox kan een hele fijne tool zijn om te kaarten te maken. Omdat gratis gebruikers tot niet veel dingen toegang hadden, was de keuze beperkt. Ook kon er maar beperkte data ingeladen worden waardoor de keuze niet groot was. Wanneer je een betaalde versie hebt, kan meer data ingeladen worden en kan de zowel User Interfase als User Experience aangepast worden. Ik kon alleen beperkte dingen aanpassen in User Interfase.

Wat mij gelijk opviel is dat er iconen toegevoegd zijn aan de kaart. Hiermee kan in- en uitgezoomd worden. Ook is er een noordpijl aanwezig. Wanneer je op het icoon klikt, wordt automatisch het noorden aan de bovenkant gezet. Ook is het fijn dat er een zoekbalk aanwezig is. Dit heb ik niet veel gezien tijdens het maken van andere webviewers. Het grootte nadeel is dat de legenda niet in de map weergegeven wordt en ik deze ook niet kan toevoegen aan de kaart.

Ook zou de UX/UI van MapBox zelf aangepast mogen worden. Toen ik in het tabblad kwam waar ik dit kan aanpassen, werd ik een beetje gek. Het was voor mijn gevoel erg chaotisch en ik kon niet zo makkelijk vinden waar welke knop precies voor was. Ook had je links een lijst met allemaal verschillende lagen. Van te voren was het voor mij in ieder geval niet duidelijk hoe het werkte. Ze hadden iets van een tekstje kunnen schrijven of korte rondleiding kunnen maken zodat gebruikers makkelijk de tool kunnen gebruiken.

Kortom, voor betaalde accounts zijn er veel mogelijkheden en kunnen er mooie viewers gemaakt worden. Voor de gratis gebruikers is de keuze beperkt maar, op alleen de legenda na, kunnen zelfs gratis gebruikers webviewers maken.