Water en bodem als fundament – beoordeling

https://experience.arcgis.com/experience/0ee87638581049ab97b06355daea9dfe/page/De-ondergrond-klinkt-door/ Kaart: Dikte holocene toplaag in meters

Over de kaart:

De kaart staat is onderdeel van de arcgis experience water en bodem sturend van Waterschap Zuiderzeeland, gemaakt door mij tijdens mijn stage. Deze is gemaakt als communicatiemiddel over het beleid van het waterschap. De kaart die in deze beoordeling wordt beoordeeld laat de dikte van de holocene toplaag in Flevoland zien. Dit is de grondlaag die in de afgelopen 11.000 jaar is afgezet.

Gebruikerscentraal Ontwerp:

Voor iemand met kennis van bodem en geologie is de kaart gemakkelijk te begrijpen. Die kan hier direct informatie uit halen. Voor een leek is de informatie uit de tekst nodig. De contactgegevens van de maker zijn onderaan de pagina te vinden. De kaart heeft geen noordpijl, maar omdat het noorden boven is, is dit niet noodzakelijk. De kaart heeft ook geen schaalbalk, dit had toegevoegde waarde gehad. De kaart kan zoomen, maar alleen met de knoppen.

Duidelijke Informatie-architectuur:

De webmap is bedoeld als toevoeging bij de tekst en laat zien hoe dik de holocene toplaag is in Flevoland. Er zijn twee lagen met nagenoeg dezelfde naam die bij verschillende zoomniveau’s zichtbaar zijn. De bovenste kaart laat een versimpeld beeld zien van de onderste kaart. Dat ze nagenoeg dezelfde naam hebben is onhandig en verwarrend. Als je weet waar het over gaat is de kaart heel duidelijk, als je dit niet weet heb je de begeleidende tekst nodig. De kaartlagen zijn via een knop in de legenda te downloaden.

Responsief Ontwerp:

Het laden van de afbeeldingen op de pagina duurt totaal 23 seconden de kaart is wel snel geladen. Als de website eenmaal geladen is werkt alles heel soepel. De website is ontworpen om op alle apparaten goed te werken en doet dit ook. Knoppen reageren snel en veranderen van kleur als je eroverheen zweeft.

Duidelijke Interactieontwerp:

Zoomen kan alleen met de knoppen en niet met scrollen, pannen kan wel gewoon op de normale manier. Ook is er een zoekbalk aanwezig om snel naar een bepaalde locatie te gaan. Alles wat eruit ziet als knop gedraagt zich als een knop. Klikken op de kaart levert geen extra informatie op.

Consistente Designtaal:

De webpagina heeft een goede samenhangende stijl, die pas bij het waterschap. En de kaart gebruikt neutrale kleuren. De twee lagen gebruiken wel een ander kleurenschema. Dit maakt het duidelijk om te zien dat er een andere laag is geladen. Maar ook verwarrend, omdat er ineens een ander kleurenschema te zien is. Voor de waardes is donker meer en licht minder zoals je verwacht.

Toegankelijkheid:

De legenda is makkelijk te begrijpen, maar er is wel een bepaalde vocabulaire voor nodig. De teksten zijn ook voor mensen met een visuele beperking goed leesbaar. Ook een schermlezer kan de webpagina goed voorlezen.

Eindoordeel:

De kaart scoort op de meeste onderdelen goed, maar laat op het gebied van interactie en gebruiksvriendelijkheid wel wat punten liggen.