ArcGIS Instant Apps – Webmappingtechniek

De marktleider in GIS producten is Esri en dit is niet zonder reden. Ze bieden nou eenmaal alles wat een cartograaf nodig heeft in één pakket. Instant Apps is zoiets wat een cartograaf nodig kan hebben waar ik nog niet veel mee gewerkt had, dus dat daar ga ik nu verandering in brengen. Ik heb weer de dataset van welvaarstongelijkheid om er deze keer een goede kaart mee te maken.

Wat doet Instant Apps:

Instants Apps is de snelle manier om web apps te maken binnen de ArcGIS omgeving. Je maakt de lagen in ArcGIS Pro, maakt hierin alvast de stijling en labeling. Upload alles naar ArcGIS online, past de kaart nog een beetje aan en laadt deze in de Instant App builder. Deze levert alle opties die nodig zijn om een web app te maken. Vervolgens kan je deze delen of embedden.

Voordelen:

De hosting gebeurt bij Esri, dus je hoeft niet zelf te hosten. Ook heeft Esri de Arcade taal ontwikkeld waarmee je code kan delen van desktop naar het web. Dit is heel handig als je labels maakt op basis hiervan, omdat ze altijd hetzelfde blijven werken. Daarnaast is alles heel makkelijk. Uploaden, inladen alles werkt gewoon. Je kan kiezen voor express of normaal. In express wordt je in vier stappen langs een beperkt aantal opties geleid om snel (express) een webapp te maken. De niet express geeft je de mogelijkheid om meer opties toe te voegen. Esri heeft veel verschillende templates gemaakt voor verschillende scenario’s. Deze kan je goed aanpassen aan je eigen wensen. Dit heeft wel als nadeel dat niet in alle templates alle opties zitten en je dus soms alles opnieuw moet doen in een ander template. Omdat het toch niet zo werkte als je dacht. De hosting gebeurt bij Esri, dus je hoeft niet zelf te hosten.

Nadelen:

Hoewel er veel templates zijn, zijn de uiteindelijke opties voor de opmaak van de kaart toch beperkt. Je kan knoppen toevoegen, maar dat was het ook wel. Al het andere gaat via andere onderdelen van ArcGIS. Daarmee kom ik meteen op het tweede nadeel. Je gebruikt in totaal 3 verschillende programma’s om tot een kaart te komen. ArcGIS pro, ArcGIS online viewer en Instant apps. Dat is  best veel wisselen. Het werkt allemaal goed samen, maar bij andere technieken kan dit alles in 1 programma. Soms heb je niet eens een programma nodig en kan alles via een teksteditor (dit is ook een programma, maar je begrijpt wat ik bedoel).

Eindoordeel:

Als je gewend bent om met Esri producten te werken is Instant Apps een goede manier om snel webkaarten te maken. Er zijn niet belachelijk veel opties, dus als je meer aanpassings opties wilt dan is dit niet je beste keuze. Maar voor simpele kaarten die je snel nodig hebt is dit zeker een aanrader.