Mapbox – Webmapping techniek

Mapbox is een techniek die veel wordt gebruikt. Daarom heb ik er ook voor gekozen om deze te gaan behandelen. Maar het is ook moeilijk om mee te beginnen. De documentatie is lang en vaag waardoor het veel moeite kost om mee te beginnen. Na veel zelf prutsen en hulp van een klasgenoot kreeg ik door hoe het simpele deel werkte. Daarnaast bleek er ook nog een deel te zijn dat bestond uit code schrijven. Dat was nog veel moeilijker. De kaart die ik hier laat zien is nog redelijk eenvoudig. Ik had in de stijlen al 3D gebouwen gemaakt, later heb ik ook de aardbevingen toegevoegd. Voor de aardbevingen heb ik ook pop ups toegevoegd met de hulp van de chatbot van de documentatie.

Wat is Mapbox:

Mapbox is eigenlijk leaflet+. Net als leaflet hebben ze alle wat je nodig hebt om een simpele kaart online te zetten voor je klaar gezet en hoef je alleen nog maar 30 regels code in html te schrijven om een kaart online te krijgen. Naast wat leaflet biedt kan je ook online veel stijlopties aanpassen en de data uploaden naar hun servers zodat het niet op je eigen hoeft te staan. De stijlopties die het systeem biedt zijn alles wat je nodig hebt. Je kan alle weergave opties aanpassen op basis van de attributen van de data. Ook is zijn er heel veel opties voor het aanpassen van de basemap.

Voordelen:

Mapbox is een hele krachtige tool. De mogelijkheden van wat je ermee kan zijn nagenoeg eindeloos. Mapbox is in staat om 2D en 3D kaarten te laden en doet dit op een efficiënte manier die ook op minder krachtige apparaten werkt. Als je een simpele kaart wil kan je alles via de online tools doen. Als je meer aanpassingsmogelijkheden wilt is het mogelijk om dit te doen via webprogrameertalen. Er is veel documentatie beschikbaar, maar die vond ik erg onduidelijk. Gelukkig is er ook een ingebouwde AI in de documentatie en die helpt geweldig. Daarmee kan je heel gemakkelijk alles vinden wat je nodig hebt. In de uren die ik bezig ben geweest begrijp ik pas een heel klein deel van wat Mapbox kan, dus ik zal er nog veel extra tijd in moeten steken om alles goed te begrijpen.

Nadelen:

Zoals al eerder aangegeven Mapbox is complex. Het is geen systeem dat je intuïtief kan gebruiken. Je hebt echt de documentatie nodig en deze vind ik ondermaats. Omdat je er eigenlijk weinig nuttige informatie uit kan halen. De AI tool die ze hebben ingebouwd in de documentatie (moet iets recents zijn) helpt een heel eind, maar er is op het gebied van gebruiksvriendelijkheid nog veel te winnen. Verder is Mapbox niet lang gratis, maar voor de vele opties die het biedt vind ik dit niet oneerlijk. De gratis opties moeten genoeg zijn om te leren hoe het werkt.

Eindoordeel:

Mapbox is lastig om te leren, het kost ontzettend veel tijd om goed door te krijgen wat je allemaal kan en hoe dat dan moet. Als je dit eenmaal door hebt, denk ik dat dit een van de beste webmapping tools is die er is.