QGIS2Web – Webmapping techniek

QGIS2Web is een hele handige en fijne tool om te gebruiken. Er is een pagina documentatie beschikbaar, maar die is eigenlijk niet nodig. Met een beetje zelf prutsen had ik zo door hoe alles werkte. Het aantal opties is beperkt, maar biedt wel alles wat je nodig hebt om een goede webmap te maken. Het is echter wel belangrijk om de lagen die je wilt exporteren goed voor te bereiden.

Wat doet QGIS2Web:

QGIS2Web is een QGIS plugin die de kaart die je maakt in QGIS kan omzetten naar de HTML, CSS, JavaScript en afbeeldingen die nodig zijn om de kaart digitaal te maken. Je kan exporteren naar OpenLayers, Mapbox GL JS en Leaflet, de laatste heb ik voor deze kaart gebruikt.

Voordelen:

QGIS2Web is heel gemakkelijk in gebruik. Je kan kiezen welke lagen gebruikt moeten worden en hier labels voor instellen voor pop-ups. Verder kan je veel gebruikte tools aan de kaart toevoegen door een simpel vinkje. Denk hierbij aan adressen zoeken, lagen lijst met legenda, zoeken naar lagen en het inzoomen op de huidige locatie. Ook kan je de maximale en minimale zoom aanpassen. Daarnaast is het net als QGIS gratis te gebruiken, wat een groot voordeel is tegenover veel andere tools. Ook onthoudt de tool de vorige instellingen die je hebt gebruikt bij het exporteren van een project, hierdoor hoef je niet steeds alles opnieuw in te stellen. Voor als er zich problemen voor doen is ook de documentatie ingebouwd in de tool, waardoor je geen andere programma hoeft te openen om deze te lezen.

Nadelen:

QGIS2Web produceert een map met spaghetticode zonder comments. Het is heel moeilijk om specifieke onderdelen terug te vinden. Het is dus beter om alles goed voor te bereiden voordat je met het converteren aan de slag gaat. In de code iets vinden en aanpassen is bijna niet te doen. Alle datavelden van de laag worden meegenomen, je kan niet kiezen er maar één mee te nemen. Ook kan je voor deze velden alleen kiezen of je wel of geen label wilt, het getal verschijnt altijd in pop-ups. Als je dit niet wilt moet je dus in de geproduceerde code een aantal regels verwijderen. En dit is zoals ik net aangaf een hele klus.

Dan heb ik nog een aantal punten op de standaard instellingen. Als standaard is het formaat “Canvas extent” dit betekend dat het formaat niet schaalbaar is. Ik ben best wel even bezig geweest met puzzelen waarom het niet netjes in mijn iframe paste. Door dit op fullscreen te zetten was de het gebruik fijner geweest. Ook is de standaard export locatie een “temp” map. Hier slaat het programma ook de peviews in op. Wat minder handig hieraan is dat het programma dus niet vraagt waar je het op wilt slaan. Het was fijner geweest als dit wel gebeurde.

Ook kwam ik nog een interessante bug tegen waar toen ik de legenda veranderde de leaflet weergave geen kleuren meer had. De andere exporteermogelijkheden hadden hier geen problemen mee. Door QGIS opnieuw op te starten werd dit probleem verholpen.

Eindoordeel:

QGIS2Web is een hele fijne en simpele tool om te gebruiken. Er zitten wat eigenaardigheden in, maar na de eerste keer gebruiken weet je dit en kan je deze gemakkelijk omzeilen.