https://www.submarinecablemap.com/
Hoofdtype: Thematische kaart
Types: Distributive flow, network flow,
Over de kaart:
De kaart laat zien waar alle onderzeese kabels liggen. Voor elke kabel is data beschikbaar over de lengte van de kabel, de eigenaars en waar de kabel aan land komt. Over het doel van de kaart is niet veel duidelijk. Het lijkt een soort van visueel gemaakte database van alle ondergrondse kabels. Voor als je hier informatie over wilt hebben. Wat wel raar is, is dat de kaart hetzelfde gestijld is als een metro kaart. Dit is redelijk logisch, omdat de metro ook onder iets loopt, maar is toch wel verwarrend als je de kaart voor het eerst bekijkt.
Data meetniveau’s:
De data is op wereld niveau beschikbaar. En laat ook hele korte kabels zien. De data wordt regelmatig geüpdated staat op de website. De laatste update was op 26 januari 2024, dus dat klopt.
Gebruikerscentraal Ontwerp:
Ik begrijp binnen 1 minuut wat er op de kaart staat, maar in de eerste blik denk ik iets heel anders. Ook het doel van de kaart is niet heel erg duidelijk en moet geraden worden. Contact met de maker is heel eenvoudig.
Duidelijke Informatie-architectuur:
Het doel van de kaart is niet heel duidelijk. Het laat alle onderzeese kabels zien en er is informatie over op te halen. Er staat dat de kaart regelmatig wordt geüpdatet en de laatste update was iets meer dan 1 maand geleden, dus updates zitten wel goed. Ik had geen verwachting van informatie die ik ging vinden, maar er is meer dan ik had verwacht toen ik de kaart voor het eerst zag. Ik verwachte alleen de locaties te zien, maar er is ook tekstueel beschreven hoe lang een kabel is, waar deze langs loopt en wie de eigenaren zijn. De lijst met kabels is echter wel heel lang, waardoor er weinig overzicht is. Maar je kan zoeken in de lijst, dit maakt het iets makkelijker. Hiervoor moet je wel de namen kennen en dat is voor een leek lastig. De data is niet gemakkelijk te hergebruiken.
Responsief Ontwerp:
De kaart laadt heel snel en blijft altijd soepel en snel werken, wat je er ook mee doet. Elementen schalen mee als je inzoomt waardoor iconen niet te groot of te klein worden.
Duidelijke Interactieontwerp:
Zoomen en pannen is makkelijk en intuïtief. Alles is klikbaar in de webmap en doet wat je ervan verwacht. Als een laag geselecteerd wordt worden de andere lagen grijs, dit is ook erg prettig.
Consistente Designtaal:
De kaart heeft een samenhangende stijl die doet denken aan metro kaarten. Dit heeft zoals eerder beschreven voor en nadelen. Daarnaast staat er heel veel informatie op de kaart, maar dit laat goed zien hoe veel kabels er eigenlijk door de oceaan lopen.
Toegankelijkheid:
Er is geen legenda aanwezig en de kleuren lijken niet veel te betekenen en alleen onderscheid te maken. Voor mensen met een visuele beperking kan dit onderscheid lastig zijn. Je kan basis van de webmap goed lezen zonder context, maar als je er echt informatie uit wilt halen heb je meer kennis nodig.
Hoe is de kaart gemaakt:
Dit is onduidelijk. Er is een onderdeel van Google, maar dat zou ook de basemap kunnen zijn. Een snel bezoekje aan de inspector levert ook weinig nuttige informatie op. Wel heel veel google API’s dus ik vermoed dat het met een google product gemaakt is.