Regenwaterregulatie – Thematische kaart

https://www.atlasnatuurlijkkapitaal.nl/kaarten Regenwaterregulatie

Hoofd type: Thematische kaart

Types: Surface map

Over de kaart:

De kaart laat zien hoeveel mm water de grond en vegetatie in een uur kunnen opvangen. Dit is interessante informatie als onderzoek wordt gedaan naar wateroverlast. Omdat een lage opnamecapaciteit kan leiden tot wateroverlast. De kaart is onderdeel van de Atlas Natuurlijk Kapitaal. Dit is de nationale bron voor informatie over ecosyssteemdiensten (“diensten die door een ecosysteem aan mensen worden geleverd”, WUR).

Data meetniveau’s:

De kaart heeft een resolutie van 10 meter per pixel en heeft een dekking van heel Nederland. De data is van 2020. De manier waarop de data is gemeten en verwerkt is onbekend. De data waaruit de kaart is gemaakt had een soortgelijke resolutie en is afkomstig van het RIVM en het CBS.

Gebruikerscentraal Ontwerp:

De kaart is binnen 1 minuut te begrijpen, maar vereist wel uitleg. Een leek weet niet wat regenwaterregulatie betekend. Er is uitleg bij de kaart aanwezig na interactie, deze uitleg maakt duidelijk wat het betekend. De viewer heeft een noordpijl en een schaalbalk.

Duidelijke Informatie-architectuur:

Het doel van de kaart is om te laten zien waar in Nederland de regenwaterregulatie het beste is, dit is goed te zien. Deze informatie is interessant bij onderzoek naar ecosysteemdiensten. Naast deze kaart zijn er ook veel andere kaarten beschikbaar over andere ecosysteemdiensten. De lagen hebben duidelijke namen, zijn gecategoriseerd en kunnen gezocht worden via een zoekbalk Over eventuele updates is niets bekend. De kaart is voorzien van bronvermelding, uitleg en download opties.

Duidelijke Interactieontwerp:

Door op de kaart te klikken verschijnt een popup op de plaats waar je hebt geklikt en ergens anders op het scherm verschijnt de waarde van die specifieke pixel.

Consistente Designtaal:

De viewer heeft een nette samenhangende stijl die past bij de website waar deze bij hoort. De kaart gebruikt verschillende tinten paars om de hoeveelheid aan te geven. Hierbij is donker meer en licht minder, dit is logisch en goed. Wat minder logisch is, is dat paars wordt gebruikt dan blauw. Het gebruik van verschillende tinten van blauw zou de kaart in dit geval duidelijker maken.

Hoe is de kaart gemaakt:

Bij de kaart is een vermelding gegeven van geodan, ik ga ervan uit dat de viewer gemaakt is met software van deze producent. Over de technische kant van het voorbereiden van de data is een pdf van 110 pagina’s beschikbaar. Een korte scan leert dat de kaart is opgesteld door het combineren van kaarten over de hoeveelheid groen, ongespecificeerde buurtstatistieken, infiltratiedata en opvangen van water door vegetatie. Via een aantal formules is de kaart geproduceerd. Deze formules zijn gebaseerd op onderzoeken uit 1993 en 2012)


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *