Hoofd type: Thematische kaart
Types: Chorpleth
Over de kaart:
De kaart laat zien hoeveel procent van de welvaart van een land in bezit is van de rijkste 1 procent van de inwoners voor alle landen in Europa. Het laat zien in welke landen de rijkdom het eerlijkst verdeeld is. Ik geloof dat ik deze kaart een keer op Reddit heb gevonden.
Data meetniveau’s:
De data is op landelijk niveau voor bijna heel Europa. De data is afkomstig van de World Inequality Database. Een vlug bezoekje aan de site biedt download mogelijkheden, maar weinig informatie in de vorm van meta data. Over de data kan ik dus niet veel meer zeggen.
Gebruikerscentraal Ontwerp:
De kaart is gemakkelijk te begrijpen. Kleuren en getallen in de landen laten de waardes zien. De maker heeft een twitter account in de linkeronderhoek gezet. Het is makkelijk om de verschillende landen te onderscheiden.
Duidelijke Informatie-architectuur:
Het doel van de kaart is om te laten zien hoe welvaart verdeeld is in Europa. Het is een statische kaart met data uit 2021, de bron is beschreven en makkelijk te vinden, dus een eigen moderne versie maken is makkelijk.
Consistente Designtaal:
De kaart gebruikt een schaal van heel licht rood naar zwart. Met op een logische manier licht is lager beter en donkerder is een hogere waarde. Wat wel een beetje raar is, is dat er paars wordt gebruikt voordat zwart komt. Ik had hiervoor gewoon een andere tint rood gebruikt. Zwart aan het einde van het spectrum voor alles boven 45 procent is dan wel weer logisch, want dit is belachelijk hoog. Verder is er één land wit en één land grijs, ik neem aan dat dit no data betekend, maar ik begrijp niet waarom er twee verschillende kleuren voor gebruikt worden. De nummers in de landen zijn goed leesbaar, ook in de kleinere landen (behalve Luxemburg, dat is leeg) en maken de kaart beter leesbaar.
Hoe is de kaart gemaakt:
De kaart kan op een heleboel manieren gemaakt zijn, het kan in een “echt” GIS-programma gemaakt zijn, maar ik denk dat je met Excel ook heel dicht in de buurt van het resultaat kan komen. Misschien gebruik ik deze data wel om een van mijn eigen kaarten te maken in een latere blog. Update daarover: Dat wilde ik inderdaad proberen, maar de data was van zulke slechte kwaliteit dat ik dat heb opgegeven.