Hoofd type: Thematische kaart
Types: Dot map, Heat map,
Over de kaart:
De kaart laat de bevolkingsdichtheid van de wereld op een interessante manier zien. De hele kaart is leeg, behalve een heleboel “spikes”. Deze “spikes” laten de hoeveelheid mensen op dat gebied (2km x 2km) zien. Hoe hoger de “spike” hoe meer mensen. Het leuke is dat je nog heel goed alle continenten kan herkennen. Ook kan je heel mooi zien dat veel mensen in de buurt van het water wonen.
Data meetniveau’s:
De data bestaat uit een grid van 2km bij 2km, van de Global Human Settlement (GHS) dataset. Het jaar waarin de kaart gemaakt is, is onbekend maar ik vermoed dat de data van 2015, of 2020 gebruikt is.
Gebruikerscentraal Ontwerp:
De kaart is heel gemakkelijk te lezen. De titel maakt duidelijk wat er op de kaart staat en ondanks dat er geen land op de kaart staat kan je gebieden heel gemakkelijk herkennen. Om “spikes” te kunnen gebruiken is de hoek waarin naar de kaart wordt gekeken een beetje aangepast, waardoor er wel wat vervorming optreedt. Dit zou normaal niet goed zijn, maar deze kaart is vooral gemaakt om er mooi uit te zien en niet om daadwerkelijk informatie uit te halen, dus dit is niet erg. De naam van de maker staat op de kaart, maar geen contactinformatie.
Duidelijke Informatie-architectuur:
De kaart laat niet echt informatie zien, maar is leuk om naar te kijken, ik zou deze best aan de muur willen hebben. De data is te downloaden van de GHS website, maar het is onduidelijk van welk jaar je de data wilt hebben als je een exact kopie wilt maken.
Consistente Designtaal:
Er is bij deze kaart geen gebruik gemaakt van kleur, maar van hoogte. Daarnaast hebben de “spikes” ook schaduwen om extra diepte te creëren. In de kaart worden slechts drie (vier als je de schaduwen meetelt) kleuren gebruikt. De achtergrond is zeegroen, een logische kleur. De “spikes” die de dichtheid aangeven zijn en de meeste tekst zijn geel. Blauw is een kleur die meer wordt geassocieerd met bevolking, maar geel past beter bij de achtergrondkleur. Daarnaast is de titel wit. Een fijne kleurenpallet waar je zonder problemen lang naar kan kijken en niet complexer is dan nodig.
Hoe is de kaart gemaakt:
De kaart is gemaakt met de software “Aerialod” staat op de kaart. Hier had ik nog nooit van gehoord, dus ik heb een vlug bezoekje gedaan aan de website hiervan. De Github pagina vertelt dat Aerialod een “interactive path tracing renderer for height maps” is. Geen idee hoe het werkt, maar ik heb het gedownload, dus wie weet gebruik ik het in de toekomst nog een keer. Een poging om het te openen lijdt echter tot een beveilingswaarschuwing van windows, dus misschien ook niet. Ik heb vervolgens geprobeerd het programma te openen in mijn virtuele machine, dit was helaas zonder succes.