Migration of EU citizens from and to the UK 2000 – 2016
Migration of EU citizens from and to the UK 2000 – 2016

Migration of EU citizens from and to the UK 2000 – 2016

De kaart “Migration of EU Citizens from and to Uk” is een goed voorbeeld van hoe een Distributive flow kaart eruitziet. Deze kaart laat de netto migratiestromen zien van en naar VK tusen de periode 2000 en 2016. Een rode lijn betekent dat er meer mensen aankomen en een blauwe betekent dat er minder mensen komen dan gaan. De Distrubitive flow zie je terug in de dikte van de lijnen. Hoe dikker, hoe groter aantal netto mensen emigreren of immigreren.

Ik vind dit soort datavisualisaties altijd heel interessant om te zien. Het trekt mij aan om langer te kijken naar de kaart. Ik merk alleen wel dat dit soort visualisaties vaak heel onduidelijk en/of druk zijn. Deze kaart is daar zeker een voorbeeld van, namelijk er zijn zo veel elemeten aanwezig dat ik deze kaart bijna een infographic vindt. Er zijn vele ondersteunende grafieken die deze kaart heel heftig maken. Het leidt daardoor een beetje van het doel af. Dit zorgt er tevens ook voor dat ik niet binnen een oogopslag de kaart snapt. Deze kaart lijkt een screenshot te zijn van een web viewer aangezien interactieve tools aanwezig zijn op de screenshot. Dit maakt deze kaart minder bruikbaar om te reviewen als een thematische kaart, maar ik vond hem zo leuk dat ik hem toch wou beoordelen.

Doordat de kaart vrij onduidelijk is op eerste oog ben ik bang dat deze kaart sneller overgeslagen zou worden om te bekijken doordat mensen een soort van cognitieve overload krijgen. Het kleurgebruik van de data-elementen zijn wel logisch gekozen. Ik krijg ook het gevoel dat ze rood en blauw hebben gebruikt omdat deze kleuren uit de vlag van de VK komt. Wel is het lastig om te zien waar de lijnen soms precies naar toe gaan. Waardoor de kwaliteit van de interpretatie minder goed zal zijn. Ook zal het lastig zijn voor mensen met een visuele beperking om deze kaart mogelijk te gebruiken. Nou zijn dit soort criteria ook een wat meer recentere thema dan 2016. Je hebt zeker wel wat achtergrondinformatie of context nodig om deze kaart te begrijpen. Op de website waar deze kaart van komt is ook wel zeker een achtergrond uitleg gegeven om de kaart te snappen. Maar desondanks dat er veel extra elementen op de kaart aanwezig zijn, verduidelijkt die de context niet. Ik vind het ook lastig om een soort van doel te vast kunnen stellen bij deze kaart. Ik ga er gewoon vanuit dat het doel is de gebruiker te informeren. Het meetniveau van de data is interval. De data gaat in geleidelijke stappen omlaag. Maar er is geen nulpunt omdat negatief hoeveelheid mensen ook mogelijk is, want dat wordt de lijn blauw.

De kaart maakt geen gebruik van de schaalbalk en noordpijl al heb ik niet het gevoel dat dit nodig is omdat voor de gebruiker duidelijk is dat het om de EU en de VK gaan. De keuze van de maker op de Distributive flow kaarttype te gebruiken vind ik erg logisch. Want met deze visualisatie kun je wel snel verschillende hoeveelheden verwerken zonder een regenboog map de creëren aan verschillende kleuren. Neemt niet weg dat ik de kaart nog steeds onduidelijk vindt gebaseerd op alles hierboven. Als ik hem gemaakt zou hebben zou ik wat minder grafieken erbij zetten en wat meer informatie op de kaart zodat die makkelijk bruikbaar is.

URL naar kaart: https://www.researchgate.net/figure/Interactive-flow-map-On-the-left-is-the-default-view-A-radial-flow-map-shows-aggregated_fig1_342303491