Firefly Cartography
Firefly Cartography

Firefly Cartography

Als laatst bekijken we een storymap waarin Firefly cartography wordt uitgelicht. Ik heb altijd een zwak gehad voor deze kaarttype. Ik probeer zelf vaak in kaarten ook het “glow” effect toe te passen omdat dit een hele duidelijke manier van visualiseren is. In deze storymap worden verschillende manieren van de Firefly kaarttype toegepast en laten zien. Ik heb ervoor gekozen om de bovenste kaart ook te gebruiken als kaart die ik ga beoordelen. In deze kaart worden de militaire locaties binnen de Verenigde Staten laten zien met punten. De Firefly punten zorgen ervoor dat de locaties echt heel goed opvallen op de map.

Hoewel de lichtjes op de kaart duidelijk zijn, blijkt het interpreteren van de bijbehorende data-elementen een uitdaging te zijn. Het is fijn dat er geen onnodige data-elementen aanwezig zijn. Echter dit zorgt ervoor dat er weinig extra informatie is. Het doel van deze kaart is om de gebruiker te informeren hoe Firefly datavisualisatie gebruikt kan worden om data te weergeven. Hierdoor maakt het niet zo zeer uit dat er achtergrondinformatie ontbreekt. Want ik ervaar dat ze gewoon maar een willekeurige dataset gebruikt hebben om deze manier van datavisualisatie te gebruiken. Dit neemt niet weg dat de kaart ontzettend aantrekkelijk is om te bekijken. Dit komt ook deels door de donkere Basemap die gebruikt wordt.

Ik heb bewust gekozen om deze storymap te beoordelen omdat ze daar verschillende soorten van Firefly kaarten suggereren. Ik heb de storymap zelf ook opgeslagen omdat het goede tips geeft over hoe je Firefly kaarten kunt visualiseren. Het doel van de storymap is om mensen te “triggeren” kaarten te maken. De ondertitel van de storymap spreekt dit doel ook erg uit. Storymaps zijn altijd een krachtig middel om een bepaald verhaal over te brengen met behulp van kaarten en geo-informatie. Mits dit natuurlijk effectief gebruikt is. Deze kaart maakt geen gebruik van een schaalbalk of noordpijl. Echter is dit ook niet nodig omdat het duidelijk is dat het om de Verenigde Staten van Amerika gaat. Wel mis ik echt een legenda die deze kaart duidelijk maakt. Want de verschillende kleuren symbolen worden niet echt toegelicht waarom ze verschillen van kleuren. Althans niet in de kaart. Ook zorgen deze tinten ervoor dat ze moeilijk te onderscheiden vallen voor mensen met een visuele beperking. Het meetniveau van de data is zeer waarschijnlijk nominaal. Omdat het over verschillende soorten militaire locaties gaat. Als de symbolen proporties moeten voorstellen van hoe groot een locatie is, dan gaat het om ordinaal meterniveau.

Tot slot, de kaart waarin de militaire locaties van Amerika wordt gevisualiseerd met behulp van de Firefly kaarttype is een mooie en duidelijke kaart. Het laat men exact de kracht van de Firefly kaarttype zien en het is ontzettend aantrekkelijk visueel gezien. Het is een mooie samenwerking tussen een donkere achtergrond en een ontzettend vele visualisatie kleur. Dit zorgt ervoor dat deze kaarttype een natuurlijk aantrekkingskracht voor allerlei verschillende ogen. Het zou een ontzettend sterk middel zijn tijdens een presentatie of op een bepaalde conferentie.

URL naar kaart: https://www.arcgis.com/apps/Cascade/index.html?appid=bf439954e2b64d418aedd2fe11217d83