Bathymetric fishing map
Bathymetric fishing map

Bathymetric fishing map

Dit is de Bathymetrie kaart van de Atlantische Oceaan bij de kust van Noordoost Amerika. Deze kaart gaat betreft het thema vissen. Ik vind Bathymetrie kaarten altijd zo ontzettend mooi om naar te kijken. Ik heb bewust deze kaart gebruikt omdat dit een goed voorbeeld is van een Contour kaarttype. De kaart presenteert zichzelf een beetje als een uitgebreide gids met informatie. Onderaan de kaart worden naast de legenda en context, ontzettend veel informatie gedeeld in de form van grafieken en diagrammen. Als compleet plaatje is dit een uitermate detailrijke kaart. Maar omdat er zoveel elementen aanwezig zijn zorgt het ervoor dat de kaart niet meteen te snappen valt. Nou ben ik van de overtuiging dat Bathymetrie kaarten nooit snel te snappen zijn.

De grafieken die onderaan de kaart staan hebben toevoeging als het gaat om context en achtergrondinformatie. Deze grafieken zorgen ervoor dat deze hele kaart samen een verhaal verteld en dat de gebruiker compleet wordt geïnformeerd. Wat ik ontzettend sterk vind aan de kaart is dat desondanks er ontzettend veel elementen aanwezig zijn, zijn deze allemaal netjes onderaan de kaart gezet waardoor het niet superveel afleidt van de grote kaart. De kleuren van de datavisualisatie om te laten zien hoe diep bepaalde stukken van het water is, is ook erg logisch ingedeeld met tinten van blauw. Echter vindt in de contouren die gebruikt worden in de map echt chaotisch en onduidelijk. Je moet echt ver inzoomen om de duidelijke contouren terug te zien. Deze kaart is wel echt een goed voorbeeld dat desondanks de kaarttype datavisualisatie niet goed gebruikt is maar toch dat de kaart ontzettend bruikbaar kan zijn. De keuze van blauwtinten is erg logisch maar is niet toegankelijk voor een persoon met een visuele beperking waardoor deze mensen de kaart minder goed tot totaal niet kunnen gebruiken. Dat gezegd kan de contouren wel helpen om deze visuele beperking op te vangen. Maar zoals eerder benoemd zijn de contouren echt klein en chaotisch.

Onderaan de kaart staat een duidelijke context toegelicht waardoor de kaart niet terug hoeft te vallen op een webpagina of een tekstdocument. Ook geeft de kaart heel veel tips en extra informatie mee. Het meetniveau van de data in deze kaart zal ik kwalificeren als interval. Dit komt omdat de data geen absoluut nulpunt heeft. Want zodra het de nul passeert gaat het boven het water uit zoals een zandbank. De sediment data is nominaal. Dit komt dat het om categorieën gaat. De kaart maakt geen gebruik van een noordpijl maar heeft wel een hele uitgebreide schaal wat de kaart meer duidelijkheid geeft. Ondanks de complexiteit van de kaart is het duidelijk dat deze betrekking heeft op de visuele weergave van de Atlantische Oceaan bij Massachusetts en New Hampshire.

Deze kaart komt uit 1986 en is een stuk ouder dan de meeste kaarten die ik heb gebruikt voor deze opdracht. Het doel is duidelijk om de gebruiker te informeren. Het vinden van de benodigde informatie kan een uitdaging zijn, waardoor de gebruiker meer tijd besteedt aan het ontcijferen van de kaart dan aan het begrijpen van de dieptestructuren van de oceaan. Dit is dus een duidelijk voorbeeld van hoe een Countour kaarttype niet gebruikt moet worden. Desalniettemin is het een mooie kaart om te bekijken en analyseren

URL naar kaart: https://gisgeography.com/dot-distribution-graduated-symbols-proportional-symbol-maps/