Als laatste GIS-techniek koos ik voor Storymap JS. Ik ben altijd fan geweest van het gebruiken van Storymaps bij ArcGIS. Ik kan mij ook nog een huiswerk opdracht van Baukje in het eerste jaar herinneren waarin wij een ScrollyTell website gingen bekijken en analyseren. Ik heb tijdens de studie altijd manieren geprobeerd te zoeken dat ik mijn skills rondom storytelling kan verbeteren. Dit komt ook terug in mijn studie die ik hiervoor deed. Ik heb bijvoorbeeld ook mijn stageverslag in een Storymap collectie gedaan. Kortom gezegd, ik probeer dus altijd alles eruit te halen om te kunnen uitproberen met allerlei Storymaps.
Eigenlijk is Storymap JS best laagdrempelig. Ik kan heel makkelijk en snel een eigen story maken gebaseerd op een kaart. Ik heb gekozen om mijn verhaal van vakanties te vertellen in de afgelopen 5 jaar. Dus eerst moest ik “data” ophalen. Nadat ik een half uur gescrold hebt door mijn hele foto Cloud, kwam ik op allerlei leuke foto’s uit. Vervolgens heb ik zoals een soort PowerPoint allerlei verschillende slides aanmaak waar ik een foto of video kan toevoegen. Vervolgens kan ik basic HTML gebruiken om teksten toe te voegen aan de slides. De volgende stap die je maakt is om de story instellingen aan te passen. Je kunt namelijk designs toepassen aan de kaart en überhaupt bepaalde instelling in de story. Vervolgens is eigenlijk je storymap klaar. Zo simpel is het. Nu kan elke persoon met wie je de link deelt een mooi verhaal delen. Ik vind dit eigenlijk een hele fijne nieuwe GIS-techniek. Ik denk zeker dat ik hem vaker ga gebruiken. Ook omdat ik heel simpel een paar foto’s kan showcases op een mooie manier. Dit was de makkelijkste GIS-techniek om toe te passen. Deze koste mij al met al een uurtje. Ik ben ook zeer benieuwd of anderen in de klas Storymaps Js heeft gebruikt.
Dit is het laatste artikel dat ik schrijf en ik wil eerlijk toegeven dat ik zo ontzettend veel geleerd hebt bij deze module. Ik heb naast de 4 GIS-technieken ook 6 van de andere technieken bekeken en in mijn lijstje staan om uit te proberen. Hoe verder ik in mijn studie komt, hoe comfortabeler ik word met het gebruiken van nieuwe software. Ik heb ook daardoor superveel zin om in de derde periode aan de slag te gaan met FME. Ik heb zoveel zelfvertrouwen gekregen in de laatste drie jaar als het gaat om nieuwe dingen te leren en uit te proberen. Als ik hierop terugkijk ervaar ik een trots gevoel. Ik hoop in de komende jaren zoveel nieuwe skills te mogen leren. Ik wil Cheryl ontzettend bedanken voor de afgelopen drie jaar gevuld met allerlei nieuwe skills die ik geleerd hebt. Zonder de lessen die ik van Cheryl heb gekregen zou ik niets eens in de buurt komen van het zelfvertrouwen die ik nu hebt met het proberen van nieuwe software. Als ik nu terugkijk kan ik zeggen dat GIS echt mijn leven aan het veroveren is qua interesses.
Link naar de viewer: https://uploads.knightlab.com/storymapjs/db7ed6d698fed0fa835c7702d4ad463d/toms-adventures-through-europe/draft.html