Webcartografie door de ogen van een student
Artikel Beoordeling

Artikel Beoordeling

Webcartograaf in leer

Tijdens de lessen van Cheryl over webcartografie in de module HIPS04 heb ik in de afgelopen weken mijzelf ontwikkeld op het gebied van webcartografie. Tijdens de lessen hebben ik samen met klasgenoten naar allerlei web viewers en thematische kaarten gekeken. Ook hebben wij als klas samen gekeken naar de essentie van webcartografie en thematische kaarten. Gebaseerd op wat wij samen als klas belangrijk vonden heb ik een eigen lijstje gemaakt waarop ik acht thematische kaarten en vier web viewer beoordeel. Dit allemaal zodat ik uiteindelijk mijzelf kan ontwikkelen op mijn skills als webcartograaf.

De essentie achter het maken van een goede thematische kaart

Als ik een thematische kaart bekijk heb ik eerst gekeken naar of ik lang nodig hebt om een kaart te snappen. Een onduidelijke kaart zorgt namelijk voor minder attentie. Daarnaast heb ik ook gekeken of er onnodige elementen in de kaart zijn die de kaart druk maken of dat überhaupt data-elementen makkelijk te interpreteren valt. Verder heb ik ook gekeken naar of de kleuren die gebruikt worden voor data visualisaties logisch zijn en of mensen met een visuele beperking deze kaart kan lezen. Wat ik ook heel belangrijk vond is of er context nodig was bij de kaart, of er achtergrondinformatie is of überhaupt nodig is. Een goede legenda is hier ook een voorbeeld van. Ik heb gekeken naar of de legenda te snappen valt. Ook heb ik naar andere kaart elementen gekeken zoals een noordpijl of een schaalbalk.

Bij elke kaart heb ik ook gekeken naar wat het doel van de kaart en of de aandacht bij het doel wordt gehouden tijdens het gebruiken van de kaart. Ik ervaar namelijk soms dat kaarten zo druk zijn dat ik afgeleid word. Daarmee heb ik ook meteen gekeken naar of de data die gevisualiseerd wordt duidelijk en makkelijk te snappen valt. Nog een belangrijk ding vond ik dat vanuit de kaart duidelijk werd om welke locatie de datavisualisatie gaat. Ook heb ik gekeken naar welke meetniveau de data gebruikt. Als laatst is gekeken naar wat voor thematische kaarttype wordt gebruikt in de kaart. Ik hoop op deze manier al met al een goede beeld te krijgen wat een goede kaart is en wat ook niet.

Wat is belangrijk op het gebied van UX/UI bij web viewers

Ik heb bij het beoordelen van web viewers naar soortgelijke criteria gekeken als bij thematische viewers. Ik begon namelijk weer bij het kijken of ik de viewer überhaupt snap. Een tweede stap die ik vaak nam is een beetje rond scrollen, inzoomen en heen en weer slepen. Ik wou namelijk testen of de navigatie tools makkelijk en soepel werken. Ook keek ik naar de legenda. Ik wou kijken of ik de legenda binnen 10 seconden snapten. Gesproken daarover heb ik bij het laden van de viewer ook kritisch gekeken naar hoelang het duurde dat de viewer laadde. Ook is er gekeken naar of de kaart soepel heen en weer schuift of in- en uitzoomt of überhaupt hakkelde.

In een web viewer staan vele verschillende lagen vaak. Ik heb dan ook kritisch gekeken naar of deze lagen duidelijk waren en makkelijk te gebruiken. Ook keek ik na of de visualisatie van de lagen logisch waren en of iemand met een visuele beperking de viewer kon gebruiken. Daarnaast keek ik ook of er extra informatie van de lagen beschikbaar was en of de lagen downloadbaar waren. Tevens is er ook gekeken naar de mate van interactie van de viewer. Kun je klikken op de content, geeft tijdens het klikken de viewer een feedback zoals een pop-up of een oplichtende knop en laat de viewer zien dat het een proces of analyse aan het runnen is.

Verder heb ik gekeken naar de informatie die beschikbaar was. Dus is er extra achtergrondinformatie beschikbaar zodat de viewer nog meer bruikbaar is. Werkt een kaart hetzelfde op de computer als op een mobiel. Als laatst heb ik gekeken naar het doel van de viewer en of deze doel constant in zicht bleef. Niet dat het door drukte werd afgeleid van het doel