De derde GIS-techniek die ik toegepast hebt is MapBox. Dit was een persoonlijke keuze van mij om te gaan gebruiken omdat ik mij laten vertellen dat MapBox de op twee na grootste betaalde GIS-software in de wereld is. Omdat ik het vermoeden heb dat ik straks tijdens mijn carrière MapBox nog wel eens kan tegenkomen, vond ik dit een goede reden om te oefenen als GIS-techniek. Wat ik heel fijn vond is aan MapBox is dat ik begon met het maken van een eigen stijl. In deze stijl kan ik zelf van de ground-up zelf een Basemap maken. Dit heb ik ook gedaan. In de viewer hierboven zie je dat ik lekker heftig ben gegaan met mooie kleurtjes. Ik heb namelijk ervoor gekozen om een donkergroene Basemap te gebruiken waarin ik het water heel licht blauw maakte. Ook heb ik de grenzen van landen licht roze gemaakt. Mijn doel van deze viewer is om alles lekker te laten opvallen. Sterker nog ik wou het punt opzoeken dat iets zo lelijk is, dat het mooi is. Zacht gezegd ben ik lekker met mijn creatieve flow meegegaan.
De volgende stap voor mij was om de tutorial te gaan volgen over hoe ik een dataset en visualisatie in een MapBox stijl kan krijgen. Tijdens het lezen van de tutorial kon je ook kiezen tussen verschillende visualisaties. Ik heb uiteindelijk gekozen om aardbevingen te laten visualiseren op de kaart. Ik heb ervoor gekozen om een heftig kleur te gebruiken om deze data lekker op te laten vallen. Vervolgens heb ik labels toegevoegd aan de kaart zodat deze meer informatie over de aardbevingen geeft. Hoe verder je inzoomt, hoe meer aardbevingen worden weergeven met de labels. Als laatste stap heb ik de kaart gedeeld en kreeg ik een iframe code om hem te kunnen delen.
Al met al vond ik MapBox heel makkelijk om te gebruiken. De tutorial is duidelijk en de tools die je krijgt zijn ook allemaal makkelijk te gebruiken. Wat ik ontzettend tof vond dat ik zoveel verschillende attributen kon aanpassen. Ik kan zelfs ervoor kiezen om bepaalde attributen onzichtbaar te maken. Zo kun je bijvoorbeeld ervoor zorgen dat het water doorzichtbaar is waardoor de hele aarde hol is en je tegen de achterkant van de aarde aan kan kijken. De kaart valt ook makkelijk te delen omdat het met een eigen iframe code komt die je overal op HTML manier kan verwerken. Ik heb ook een beetje op YouTube rondgekeken naar tutorial. Er is veel content beschikbaar waarmee iemand om een makkelijke manier mooie kaarten kan maken.
Ik zou MapBox graag willen aanbevelen aan iedereen op GMD. Dit komt omdat het vrij makkelijk te gebruiken is en eigenlijk stiekem ook gigantisch leuk. Ik denk ook dat MapBox een van die voorbeelden van GIS-technieken is waar je met low-effort echt hele mooie kaarten kan maken. Ik ga denk ik voor mijn HWUD-herkansing die ik nog moet doen ook gebruik maken van een MapBox kaart. Dit lijkt me namelijk een leuke manier om deze vaardigheid nog verder te uitbreiden.