Dit is de web viewer van de Aqueduct water risk atlas. In deze web viewer kan de gebruiken verschillende gebieden onderscheiden op het gebied van allerlei verschillende water risico’s. Op eerste ook is de lay-out van de viewer duidelijk al zijn de lagen niet altijd even duidelijk qua titels. De navigatie tools van de viewer zijn makkelijk te vinden in de linkerbovenhoek. Ook kun je makkelijk door de viewer heen navigeren. Het doel is eigenlijk al heel snel duidelijk. Het doel is namelijk om de gebruiker te informeren over het risico dat waterschade aanbrengt in bepaalde gebieden.
De kaartlagen zijn op eerste oog duidelijk, maar doormiddel van een icoontje achter de laag wordt de desbetreffende laag toegelicht wat ontzettend veel helpt met het verduidelijken van het communiceren van bepaalde informatie. Wat ook fijn is dat elders op de website de data valt te downloaden en dus voor eigen doeleinde gebruikt kan worden. De viewer laat vrij snel als je deze opent. Zelfs alle lagen laden snel in als deze aangeklikt worden. Dit laat de viewer erg heel smooth voelen. Ook als je door de hele viewer heen scrolt merk je dat die nauwelijks vastloopt. De viewer werkt ook zowel op laptop als op telefoon, al vermoed ik dat de meeste gebruikers de viewer zullen gebruiken op de computer. Alle knoppen in de viewer geven een visuele feedback als je met er muis overheen gaat. Dit laat de viewer heel interactief voelen.
De legenda van de viewer is ontzettend duidelijk. Eigenlijk bij alle lagen wordt dezelfde visualisatie gebruikt voor een lage tot extreem hoge risico. Deze viewer is eigenlijk een wereldwijde risicoanalyse zoals wij die bij HRIS08 hebben uitgevoerd. Dus dat is eigenlijk wel heel gaaf om dit zo te zien verwerkt worden in een viewer. De kleuren die gebruikt worden voor de risico’s vind ik ontzettend logisch. Want ondanks dat iets een lage risico heeft, betekent het niet dat het nul risico is. Want bij de plekken waar geen risico is worden grijs gemaakt. Wel iets wat ik erg lastig vind is dat bij de verdeling niet gebruikt gemaakt is van landen maar van regio’s. Hierdoor kan die soms moeilijker geïnterpreteerd worden. De kaart is wel minder bruikbaar voor mensen met een visuele beperking. Dit komt doordat de geel tinten zo ontzettend veel op elkaar lijken voor bepaalde visuele beperkingen.
Verder heeft de viewer geen onlogische elementen en kun je zelfs bestanden importeren zodat je analyses kan uitvoeren. Ook kunnen lagen ingeladen worden om een referentiekader te krijgen in de viewer zelf. Verder wordt de viewer hier en daar echt top versterkt met extra hulp iconen die wat meer informatie geven voor de gebruiker. Achter deze viewer zit een website met allemaal extra toelichten die een gebruiker ook kan zoeken. Deze Aqueduct water risk atlas is een ontzettend mooi voorbeeld van hoe bruikbaar een viewer met een bepaalde thema kan zijn. Het is ook fijn dat de gebruiker kan kiezen of data wordt laten zien op bepaalde maanden. Ook is er een tabje met toekomst analyse tools beschikbaar zodat gebruikers inzicht krijgen wat de verwachting is gebaseerd op meerdere situaties en indicatoren.