De volgende kaart die waar we een blik op gaan werken is een kaart die een kijk geeft op de kwetsbaarheid van aardbevingen in de verschillende regio’s in de Verenigde Staten.
Deze heatmap laat het aardbevingsrisico in de Verenigde Staten zien, door middel van een kleurgecodeerde schaal, waarbij zeven verschillende categorieën de mate van gevaar weergeven. Van licht naar donker geeft de kaart aan in hoeverre bepaalde gebieden kwetsbaar zijn voor aardbevingen. Deze visuele representatie maakt het mogelijk om snel te begrijpen waar de hoogste risico’s zich bevinden en waar aandacht nodig is voor preventieve maatregelen.
Het primaire doel van deze kaart is om de hoogste risico’s in kaart te brengen en zo de aandacht kunnen geven voor waar nodig is preventieve maatregelen te treffen. Met de kaart wordt het grote publiek bewust gemaakt van aardbevingsrisico’s in verschillende delen van de Verenigde Staten. De doelgroep omvat zowel professionals die beslissingen nemen op basis van deze informatie als gewone burgers die hun omgeving beter willen begrijpen.
Deze thematische kaart valt onder het type heatmap, specifiek een intensiteitskaart. Het toont de aardbevingsrisico’s door middel van verschillende kleurgradaties. De meetniveaus omvatten gegevens over de seismische activiteit, breukpercentages en de frequentie van aardbevingen. Hierdoor wordt een uitgebreid beeld geschetst van de potentiële impact van aardbevingen op verschillende regio’s.
UX/UI
De kaart wordt beoordeeld op basis van gebruikerservaring (UX) en gebruikersinterface (UI) principes om de effectiviteit ervan te waarborgen De kaart presenteert een heldere symbologie met een kleurenspectrum dat varieert van blauw naar rood, waarbij rood de hoogste mate van gevaar aanduidt.
Met het oog op relevantie voor de doelgroep slaagt de kaart erin informatie te verstrekken die voldoet aan de behoeften en interesses van gebruikers.
Helaas ontbreekt informatie over de laatste update, waardoor twijfels kunnen ontstaan over de geldigheid van de weergegeven aardbevingsrisico’s.
Gelukkig heeft de kaart een consistente schaal, wat belangrijk is om misleidende interpretaties te vermijden. Dit draagt bij aan de nauwkeurigheid van het weergegeven aardbevingsrisico in verschillende gebieden.
De kaart mist wel een noordpijl, een schaalbalk en een belangrijk element: een titel. Hierdoor scoort de kaart op gebruikersvriendelijkheid.
De gekozen kleuren en het contrast dragen bij aan de effectiviteit van de kaart. Het kleurenschema, dat zich beweegt van koele naar warme tinten, weet het gevoel van dreiging over te brengen, wat de visuele impact vergroot.
De contextuele informatie van de kaart had wat meer gemogen. Zo vind ik een hele grote minpunt aan deze kaart, de ontbrekende titel, waardoor je eigenlijk niet weet dat de kaart over aardbevingen gaat. Ook had er een stukje tekst in gekund, met welke factoren rekening zijn gehouden bij het berekenen van de hazard.
Kortom biedt de aardbevingsrisico kaart een waardevolle kijk op de kwetsbaarheid van verschillende gebieden, maar met enkele aanbevelingen zou de kaart nog effectiever en toegankelijker kunnen worden.
Criteria Thematische kaart: Hazard Map