Thematische kaart: U.S. Public Libraries

In dit artikel gaan we een puntenkaart bespreken, die alle openbare bibliotheken van de Verenigde Staten weergeeft.

Deze kaart werpt een licht op de openbare bibliotheken in de Verenigde Staten, waarbij elke rode stip een afzonderlijke bibliotheek vertegenwoordigt. De kaart biedt een visueel overzicht van de verspreiding van deze waardevolle instellingen en is ontworpen om een breed publiek bewust te maken van de toegankelijkheid van openbare bibliotheken in het hele land.

 

De kaart heeft als voornaamste doel om de geografische locaties van openbare bibliotheken in de Verenigde Staten te presenteren. Door gebruik te maken van rode punten, wordt de dichtheid en verspreiding gevisualiseerd. Deze kaart is relevant voor zowel beleidsmakers als het grote publiek, met als doel het bevorderen van bibliotheekgebruik en bewustwording van hun rol in de gemeenschap.

 

Deze kaart behoort tot het type ‘Thematische kaarten’ en kan specifiek worden geclassificeerd als een ‘stippenkaart’. Hierbij representeert elke rode stip een individuele bibliotheek, en de concentratie van de punten geeft de dichtheid van bibliotheken in verschillende regio’s aan.
De data voor deze kaart worden op een nominale schaal gemeten, waarbij elke bibliotheek als een unieke entiteit wordt beschouwd. Het aantal bibliotheken in een specifieke regio wordt gevisualiseerd door de concentratie van rode stippen.

 

 

 

UX/UI

Vanuit het perspectief van gebruikerservaring (UX) en gebruikersinterface (UI) principes is deze puntenkaart effectief in zijn eenvoud. Een eerste blik op de kaart onthult de kracht van eenvoudige symbolen: rode punten die de locaties van openbare bibliotheken markeren. De rode punten zijn duidelijk zichtbaar en gemakkelijk te onderscheiden, waardoor de gebruiker snel de locaties van openbare bibliotheken kan identificeren.


Deze kaart biedt relevante informatie voor iemand die op zoek is naar de dichtstbijzijnde bibliotheek,  zonder overbodige complexiteit, wat de toegankelijkheid vergroot.


Een kleine kanttekening betreft de actualiteit van de gegevens. Hoewel de kaart gegevens uit 2009 komen, is het belangrijk te erkennen dat bibliotheekaantallen in de loop der jaren kunnen zijn veranderd. Toch blijft de kaart een waardevolle momentopname van de bibliotheekverspreiding op dat moment.


Met een consistente schaal en uniforme grootte van alle punten behoudt de kaart een duidelijke en eenvoudige presentatie.


De kaart is ontworpen met het oog op gebruiksvriendelijkheid, maar er zijn enkele ontbrekende elementen, zoals een schaalbalk, noordpijl en een legenda. Hoewel de rode stippen intuïtief zijn, zou het toevoegen van deze elementen de algehele ervaring versterken.


Een punt dat ik erg jammer vind, is het weinig kleurgebruik. Wel is met weinig kleurvariatie de kaart duidelijk en gemakkelijk leesbaar. Het contrast is ook goed met de lichte basemap en de rode stippen, maar persoonlijk had ik een opvallend kleurtje gebruikt om meer aandacht te trekken.  

 

Hoewel de kaart beperkt is in contextuele informatie, geeft de titel een duidelijke indicatie van het onderwerp. Voor de meeste gebruikers is deze minimale context voldoende om de kaart te begrijpen.

Criteria Thematische Kaart: Bibliotheken Verenigde Staten

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *