Bovenstaand is een heat map te zien, hierop wordt de temperatuur in Nederland van woensdag 24 augustus 2016 weergegeven.
Heel het land heeft een kleur gegeven afhankelijk van de temperatuur op 24 augustus 2016. In deze kaart gaat het om een minimumtemperatuur, dus dit is een schatting van de temperatuur die gaat komen, deze temperatuur kan dus ook hoger of lager zijn als aangegeven. Deze kaart brengt een duidelijke visuele boodschap over.
De doelgroep van deze kaart zijn Nederlanders. Over het algemeen worden dit soort kaarten een dag van te voren op tv laten zien, ook zijn deze online te vinden. Deze kaart is niet zo interessant voor mensen uit het buitenland aangezien deze kaart enkel over Nederland gaat.
Dit is een heat map, hierin zijn geen vaste symbolen/iconen gebruikt. Hierin worden regio’s afhankelijk van temperatuur gekoppeld aan een categorie.
In deze kaart is sprake van een Ratio. Er is namelijk een rangorde, een nulpunt, de data kan gecategoriseerd worden en de intervallen tussen de verschillende categorieën zijn gelijk.
Gebruikerscentraal ontwerp:
Bovenstaand is mijn beoordeling met een kort en bondig antwoord, onderstaand zal ik deze antwoorden wat toelichten.
Deze kaart heeft zowel een noordpijl als een schaalbalk. De noordpijl is aan de linkerkant goed weergegeven, de schaalbalk staat linksonderin.
Is de kaart makkelijk te navigeren is niet van toepassing op deze kaart, sinds het hier om een thematische (2D) kaart gaat.
Ik vond het onderwerp van deze kaart duidelijk. Een heat map is altijd heel makkelijk en snel af te lezen, vooral als er cijfers op staan, wat enkel de temperatuur van deze regio kan betekenen.
Zijn er lagen die aan/uit kunnen is niet van toepassing sinds we hier te maken hebben met een thematische kaart.
Je kunt hier helaas geen melding maken als iets mist/ niet werkt.
Duidelijke informatie-architectuur:
Ik vind het duidelijk waar deze kaart om gaat. Door het gebruik van een heat map springt het eruit dat het hier om temperaturen gaat. Ik zou deze kaart begrijpen zonder de titel te hoeven te lezen.
De gebruikte data heeft in deze kaart een bronvermelding, deze staat linksonderin. De bron van deze kaart is KNMI.
De datum van deze kaart staat bovenaan, dit is 24 augustus 2016. Dit is al best een tijd geleden en is hierom niet meer actueel. Een temperatuurkaart zoals deze is ook enkel relevant voor een dag, sinds iedere dag de temperatuur wijzigt.
Is de informatie per onderwerp overzichtelijk ingedeeld is n.v.t. omdat het in deze kaart maar om een onderwerp gaat.
Responsief ontwerp (voornamelijk webviewers)
Laadt de schaalbalk mee als je inzoomt is ook n.v.t. omdat dit een thematische kaart is.
Laadt/reageert de kaart snel is ook niet echt van toepassing op thematische kaarten vind ik zelf, ondanks dat heb ik hem toch met ja beoordeeld omdat de kaart snel inlaadt.
De kaart werkt zowel op computer als telefoon.
Duidelijk interactieontwerp
Er zijn geen iconen in deze kaart, wel zijn er kleuren. Deze zijn duidelijk en sluiten aan op de kennis van de mens (rood is warm, blauw is koud).
De kaart is niet interactief.
Je kan niet door de kaart navigeren d.m.v. een zoekbalk, deze is niet aanwezig.
Consistente designtaal
De aangehouden stijl is de standaard heat map stijl, dit is een stijl die goed aansluit op de temperatuur. De kleur in deze kaart is gebaseerd op de temperatuur in deze omgeving.
Deze kaart is toegankelijk voor kleurenblinden.
De juiste kleuren worden gebruikt voor desbetreffende informatie. Het is meteen duidelijk waar het warmer is als op andere plekken.