Datawrapper

In de Excel lijst op Teams van bruikbare webmaps and techniques stond datawrapper. Deze methode heb ik toegepast, dit viel onder de categorie makkelijk.

In eerste instantie had ik op deze site niet gezien dat je hier ook kaarten kon maken, wat ik al vrij raar vindt sinds Cheryl ons deze aanraadde. Dus heb ik in eerste instantie een grafiek gemaakt over de groeiende populatie in Nederland. Op deze site zijn veel opties om verschillende diagrammen / grafieken te maken, ook zijn er een hoop opties om deze diagrammen / grafieken in te delen naar eigen keuze.

Naar toch nog even gezocht te hebben vond ik de optie om een map te maken. Op deze map zijn de landen weergegeven die momenteel lid zijn van de EU, de EU kandidaten en de European Free Trade Association. Ik heb deze kaart gemaakt door een dataset van ec.europa.eu te downloaden.

Er zijn verschillende categorieën in deze kaart weergegeven. Zo is hierin de EU weergegeven, de EFTA en de kandidaat landen. Volgens mij is deze kaart niet helemaal up-to-date omdat Oekraïne niet als kandidaat land weergegeven is.

Voor deze visualisatie is een brede doelgroep, er zijn een hoop mensen geïnteresseerd in de EU, ook zijn er zat mensen die niet weten welke landen allemaal in de EU zitten, daarvoor is zo een kaart heel handig.

Het meetniveau van deze kaart is nominaal, de data is gecategoriseerd maar er is geen duidelijke rangorde.

De kaart heeft geen noordpijl / schaalbalk ik heb ook geen optie gezien om deze toe te kunnen voegen bij het maken van deze map.

De kaart is niet te navigeren, het is een 2D kaart, je kan hierop niet in- of uitzoomen of scrollen.

Het onderwerp van de kaart is makkelijk te begrijpen en is duidelijk.

Er is hier helaas geen optie om lagen aan / uit te zetten. Wel zijn er meerdere lagen in deze kaart, zoals in de legenda is te zien.

Je kan geen melding maken als iets niet werkt of mist.

Aan de hand van de legenda is de kaart heel duidelijk, zonder de legenda of titel is deze kaart wellicht wel wat lastiger te begrijpen.

De kaartlagen hebben een bronvermelding, deze is namelijk: Source: ec.europa.eu

Er staat geen datum vermeld bij de map, volgens mij is deze wel actueel, hoewel Oekraïne niet geel gekleurd is, terwijl ze volgens mij ondertussen wel als kandidaat gezien worden.

De verschillende informatie is overzichtelijk ingedeeld door middel van het gebruik van verschillende kleuren.

Er is geen schaalbalk aanwezig dus kan deze ook niet meegaan als ik de kaart inzoom.

De kaart is responsief en opent snel.

De kaart werkt zowel op computer als op telefoon.

De iconen zijn duidelijk toegelicht in de legenda.

De webmap is niet interactief.

Er is geen zoekbalk aanwezig.

De aangehouden stijl in de kaart is overal hetzelfde.

Er is rekening gehouden met kleurenblinden, de gebruikte kleuren zijn toegankelijk voor iedereen.

De gebruikte kleuren zijn goed, hoewel het niet veel uitmaakt welke kleuren je gebruikt. De kleuren van de EU zijn blauw en geel, beide deze kleuren zijn toegepast in deze kaart.