ArcGIS Online

Deze makkelijke kaart heb ik in ArcGIS Pro gemaakt. Deze heb ik geëxporteerd naar ArcGIS Online. Toen ik hem probeerde te embedden kreeg de legenda een grijze kleur, waardoor ik enkel een screenshot van ArcGIS Pro heb.
Ik wilde oorspronkelijk een map waarin de democratische landen aangegeven zijn, hiervan kon ik geen goede vinden. Maar in mijn zoektocht kwam ik wel deze kaart tegen. Dit is een index van 0-10 die aangeeft hoe democratisch een land is. Mij valt op dat heel Noord-Europa hoog scoort op deze index, waarbij heel Afrika en een groot deel van Azië rood of geel gekleurd is, wat inhoudt dat ze totaal niet democratisch zijn. Dit wordt op deze kaart als negatief beschouwt.

Deze kaartlaag heb ik gepakt uit de ArcGIS Online cloud. Om bepaalde dingen als een noordpijl of schaalbalk toe te voegen aan deze map zou hier nog een layoutkaart van gemaakt moeten worden.

Ik vind dit soort kaarten heel informatief, dit soort lagen zeggen heel veel over een land. Over het algemeen is een niet democratisch land vaak ook vrij corrupt, hebben bepaalde bevolkingsgroepen minder rechten en is er minder vrijheid van meningsuiting.

Er is geen specifieke doelgroep voor deze kaart. Deze kaart is simpelweg voor de geïnteresseerden. Dit soort kaarten worden waarschijnlijk ook niet vrijgegeven in landen die niet democratisch zijn. Zij beweren vaak dat ze dit wel zijn.

Het meetniveau van deze kaart is Ratio. De data is gecategoriseerd, er is een nulpunt, de intervallen tussen de categorieën zijn gelijk en er is een duidelijke rangorde waarbij 10 het positiefst is en 0 het negatiefst.

De kaart heeft geen noordpijl / schaalbalk, deze zou toegevoegd kunnen worden als er een layoutkaart van gemaakt wordt.

De kaart is te navigeren, het is een interactieve kaart, dus kun je erin scrollen en in- / uit zoomen.

Het onderwerp van de kaart is duidelijk.

Er is een optie om de lagen aan of uit te zetten.

Je kan geen melding maken als iets niet werkt of mist.

Aan de hand van de legenda is de kaart heel duidelijk, zonder de legenda of titel is deze kaart wellicht wel wat lastiger te begrijpen.

De kaartlagen hebben geen bronvermelding.

In ArcGIS Online staat hier een datum bij. Deze kaart is gemaakt op basis van data die uit 2018 dateert. Dit vind ik niet actueel.

Er zijn niet meerdere onderwerpen in deze kaart te zien, dus is deze vraag niet van toepassing.

Er is geen schaalbalk aanwezig dus kan deze ook niet meegaan als ik de kaart inzoom.

De kaart is responsief en opent snel.

De kaart werkt zowel op computer als op telefoon.

De kleuren zijn duidelijk toegelicht in de legenda.

De webmap is interactief. Je kunt de kaart bewegen en in- en uit zoomen.

Er is geen zoekbalk aanwezig.

De aangehouden stijl in de kaart is overal hetzelfde.

Er is rekening gehouden met kleurenblinden, de gebruikte kleuren zijn toegankelijk voor iedereen.

De gebruikte kleuren zijn goed, rood staat over het algemeen bekend als een negatieve kleur, dit drukt deze niet democratische landen goed uit. Wel hadden ze in plaats van blauw misschien beter de kleur groen kunnen gebruiken om de nadruk meer op de positiviteit van deze democratische landen te leggen.