Geschiedenis Cartografie

Binnen de cartografie hebben een hoop cruciale momenten plaatsgevonden waaruit uiteindelijk geheel nieuwe soorten kaarten uit zijn voortgekomen.

De eerste kaart in de geschiedenis van de cartografie die bekend is, komt uit de zesde eeuw voor Christus, deze heet Imago Mundi en werd ontdekt in Irak. Deze kaart was op een kleitablet en beeldde de Babylonische wereldkaart uit. Deze kaart laat zien dat er mappen getekend waren op een kleitablet, maar ook worden er vandaag de dag nog oude grottekeningen gevonden die soms ook een soort map voorstellen.

Een andere belangrijke stap binnen de geschiedenis van de cartografie is het overgaan op papieren kaarten. De eerste kaart op papier is de Tabula Peutingeriana, deze bestond uit meerdere bladeren en op deze bladeren waren gebieden van Groot-Brittannië, Spanje en Noord-Afrika geschetst.
Deze kaart is destijds gemaakt door de Romeinen, zij staan erom bekend dat ze voor hun tijd moderne technologieën bezitten en slim waren. Op deze kaart waren ook Romeinse steden terug te vinden.

Toen is heel lang gebruik gemaakt van papieren kaarten, deze waren duidelijk en efficiënt. Totdat het tijdperk van de online kaarten aanbrak, in dit tijdperk bevinden wij ons nu. In de 20ste eeuw kwamen er de eerste luchtfoto’s, waardoor er betere / nauwkeurigere kaarten gemaakt konden worden. Uiteindelijk is dit omgezet in digitale kaarten. Waarnaar bedrijven zoals Google een kans zagen om een online wereldkaart te maken, denk hierbij aan Google Maps of Google Earth. Tegenwoordig is het de normaalste zaak van de wereld om een kaart te maken, iedereen kan het doen doormiddel van online hulpmiddelen / programma’s.

Kaarten kunnen worden onderverdeeld in twee type kaarten, dit zijn de topografische en thematische kaarten.

Een topografische kaart laat heel veel verschillende onderwerpen / elementen in een kaart zien. Deze kaart is voor algemeen gebruik bedoeld. Meestal gaat het bij topografische kaarten om kaarten in de schaal 1:50.000 of 1:25.000.

Een thematische kaart is meer gefocust op enkele thema’s. Hierdoor kan je uit deze kaart meer specifieke informatie over een bepaald onderwerp halen. Het doel van deze kaarten is dan ook om deze thema’s te kunnen analyseren. Een aantal goede voorbeelden van thematische kaarten zijn als volgt: een stippenkaart, een choropleet, een isolijnenkaart en een cartogram.

Kaarten worden door alles en iedereen gebruikt. Zo worden deze door overheden gebruikt, bodemspecialisten maar ook in oorlogen.

Een kaart die ik heel goed vind, van de rijksoverheid is nuttig voor de hele bevolking.


Ik heb het over de reisadvies kaart, hier zijn in een kaart alle reisadviezen verwerkt en hebben de landen desbetreffende kleur gekregen.

Zoals bovenstaand al vermeld worden tegenwoordig ook heel veel strategische kaarten gebruikt voor onder andere oorlogsvoering. Deze kaarten worden over het algemeen niet vrijgegeven sinds deze voor eigen belang gebruikt worden. Wel worden door bedrijven kaarten gemaakt over de status van de oorlogvoering, zie onderstaande afbeelding.

In deze kaart werd destijds de voortgang van het Oekraïense tegenoffensief geupdate. Dit soort kaarten zijn vaak lastig te verifiëren omdat de oorlogvoerende partijen vaak valse informatie plaatsen, wat een hoop verwarring kan zaaien en ook de vraag of deze informatie klopt. Meestal worden dit soort kaarten dan ook enkel door een groot onpartijdig bedrijf gemaakt.